13 rajskih plaža Sitonije

Turisti najčešce posećuju Sitoniju zbog prirodne lepote kao i zbog mnogobrojnih malih plaža skrivenih u podnožju planinskih litica. Sitonija, a pogotovo njena istočna strana, obiluje prelepom netaknutom prirodom, planinama i obiljem dugih, “divljih” pešcanih plaža, sa tirkiznom bojom mora. Istočna obala je posebno bogata vegetacijom, dok su na zapadnoj  strani velike površine pod vinogradima i stenovita mesta gde ruda izbija na površinu u neobičnim oblicima koji oduzimaju dah. Očuvana seoca u unutrašnjosti poluostrva pružaju dodatni izazov za istraživanje. Drugi prst je više za avanturiste, porodice željne odmora, za one koji žele odmor bez buke i velike gužve. Plaže Sitonije specifične su po sitnom pesku, tirkiznoj boji mora i dugačkom plićaku. Uglavnom beach barovi nose nazive samih plaža na kojima se nalaze. Preporučujemo da tokom jednog dana obiđete više plaža ovog poluostrva, jer bi trebalo iskoristiti svaki dan i videti sve plaže koje poluostrvo nudi. Put do plaža je kroz borovu šumu, što dodatno opušta i Sitonija zaista opravdava nadimak “grčki raj”. Sama mesta na Sitoniji privlače dodatnu pažnju. Jedno od njih je svakako mesto Nikiti, poznato po proizvodnji meda i maslinovog ulja. Svakog petka od ranog jutra u Nikitiju radi tradicionalna pijaca na kojoj možete kupiti domaće proizvode, voće i povrće ili garderobu.

Duž cele Sitonije ima bezbroj plaža i malih uvala, a mi smo se potrudili da prikažemo bar jedan deo…

1. AGIOS IOANNIS

LOKACIJA: južno od mesta Nikiti

Oko 4km od Nikitija na putu prema Neos Marmarasu, naići ćete na ovu plažu koju ne možete da promašite, a i ne treba. Vidi se sa glavnog puta, a zbog svoje vertikalne orijentacije na put, daje sjajnu priliku za panoramske fotografije ove 700m duge peščane plaže. Tirkizna voda je veoma čista, a plićak zajedno sa sitnim peskom čini Agios Joanis veoma zgodnom za malu decu. Samo na par malih delova plaže možete naići na kamenje. Plaža je organizovana i uređena jedinom delom i ima dva beach bara u kojima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Naravno, možete poneti i svoju opremu za plažu jer ima zaista dosta prostora da postavite peškire, ležaljke i suncobrane. Stvoreno za chill-out i uživanje. Mesta za parking ima sasvim dovoljno, a pristup plaži je lagan.

 

2. ARMENISTIS

LOKACIJA: 15 km severno od mesta Sarti

Armenistis je plaža na otprilike pola puta između Sartija i Vurvurua. Više nego zasluženo nosilac Plave Zastave, ova plaža će vas svojom perfekcijom ostaviti bez daha. Sa svojom dužinom od skoro kilometar, blagim polukružnim oblikom, širinom dovoljnom za fudbalsko igralište, tirkiznom bojom mora, sitnim peskom u vodi i na obali i borovima u zaleđu, predstavlja oličenje mediteranske plaže. Bonus je sjajan i direktan pogled na Atos…Armenistis ima odlično uređen kamp sa svim popratnim sadržajima, a i sama plaža je organizovana na visokom nivou. Ulaz na plažu se plaća 3,5e za odrasle i 2,5e za decu. Ukoliko posećujete plažu na manje od dva sata niste u obavezi da kupite kartu. Sam kamp je odlično uređen i posetiocima i svojim gostima nudi mini-market, nekoliko kafića i restorana, kiosk brze hrane, pa čak i prodavnice sa opremom za plažu. Svi sadržaji su ušuškani u duboki hlad i zelenilo. Na samoj plaži postoje organizovani sportovi na vodi, teren za odbojku na pesku, lekarska asistencija ukoliko je potrebno, bar sa odličnom muzikom, suncobrani i ležaljke. Plaža ima više tuševa, kabina za presvlačenje i toaleta.

 

3. FAVA

LOKACIJA: Na 2km južno od mesta Vourvourou

Fava je manje poznata plaža u mestu Vourvourou, ali po lepoti ne zaostaje za popularnijim plažama. Sastoji se iz tri nešto veće uvale i nekoliko manjih. Do nje ćete doći tako što od skretanja za plažu Karidi produžite pravo i vozite sve dok na naiđete na naselje u borovoj šumi sa velikim porodičnim vilama. Kada naiđete na raskrsnicu, produžavate pravo, a nakon 50 do 100m put se račva i idete desno do obale. Naselje se zove Fava i plažu obicno posećuju samo meštani i po koji turista te obično nema gužve. Fava je veoma blizu plaže Karidi, ali za razliku od nje, nema dugačak plićak već je dubina postepena i odgovara plivačima ne ljubiteljima brčkanja u plićaku i za razliku od Karidija koja je uvek ima mirnu vodu, često ima talase. Obala je peščana, dok je morsko dno sa sitnim oblucima. Nakon toga je sitan pesak. Fava je dobro čuvana tajna meštana Vourvourou-a, gde se oni sklanjaju od gužve i uživaju u lepotama svog mora i prirode. Plaža nije organizovana, nema ležaljke, suncobrane ni barove, pa je potrebno da sa sobom ponesete opremu, ali i hranu i vodu. Ako se uželite plivanja, uživanja na lepoj plaži, bez gužve, muzike i zbijenih ležaljki, posetite Favu i odmorite dušu.

 

4. GOA BEACH

LOKACIJA: 3km južno od Sartija

Na plaži postoji poznati bar pod istim imenom koji je omiljeno mesto za noćne izlaske mladima iz Sartija i Sikije. Bar je uređen u Jamajka stilu.Sama plaža vrlo interesantno izgleda jer je uvaljena u visoke i interesantne stene. U kompletu sa barom koji je jednim delom zalazi u stene predstavlja vrlo autentičan ambijent.Na plaži se tokom dana može uživati uz laganu i opuštajuću muziku. Plaža nije toliko popularna, jer na morskom dnu ima i kamenja i šljunka, iako je na obali pesak. Ona je odlična za plivače koji žele da uživaju u miru uz muziku, u blizini Sartija, na plaži bez gužve.

 

 

5. KARIDI BEACH

LOKACIJA: Na južnom obodu mesta Vourvourou

Jedna od najatraktivnijih plaža na Sitoniji, Karidi je pravi egzotični dragulj sa svojom fantastičnom tirkiznom bojom vode i sitnim belim peskom!
Locirana na samom kraju Vurvuru naselja ova plaža je lako dostupna, a dodatni plus je što možete ostaviti automobil u hladu jer je u zaleđu Karidija borova šuma koja samo doprinosi sveukupnom utisku. Ovo je i jedna od omiljenih plaža za porodice zbog prijatnog peska i dugačkog plićaka što je sjajno za malu decu. Zbog svoje pozicije zaštićena je od vetra pa je more ovde gotovo uvek mirno i toplo. S obzirom na ovo, logično je za očekivati da ova plaža u jeku sezone bude pretrpana pa budite spremni na gužvu u tom periodu.Plaža nije organizovana pa je tako neophodno da sa sobom ponesete svoje suncobrane ili malo poranite i zauzmete dobro mesto u prirodnom hladu. Plaža nema tuševe i kabine za presvlačenje, niti toalete. Ukoliko ogladnite postoji mobilna kantina sa brzom hranom sa roštilja i osvežavajućim napicima.

 

 

6. KLIMATARIA

LOKACIJA: 12km južno od Sartija u blizini mesta Sykia

Klimataria spada u TOP 10 plaža na Sitoniji. Nalazi se na obali koja pripada Sikiji. Ovde ćete proći jednim od najuzbudljivijih puteva na Sitoniji jer se vozite visoko iznad mora relativno uskom putem i zato vozite polako i oprezno. Moći ćete već da vidite plažu odozgo i mnogi će sigurno ovde zastati da urade par fotografija za uspomenu jer je pogled na zaliv u kome se nalazi plaža zaista sjajan. Sa ovog vidikovca nastavite pravo i put će vas odvesti ispod jednog nadvožnjaka do Klimataria plaže. Još sa visine ćete zapaziti prelepu boju vode i poželeti da što pre siđete do plaže i okupate se. Voda je tirkizna i kristalno čista, pesak sitan i ima dosta plićaka za decu. Stene oko plaže su glatke i lepe. Plaža je zbog svoje lepote vrlo posećena pa računajte na gužvu i vrlo gusto raspoređene ležaljke. Manji deo plaže je na raspolaganju posetiocima sa sopstvenom opremom. Ležaljke se dobijaju uglavnom uz poručeno piće ili hranu u restoranu. Tik uz plažu postoji nekoliko restorana i dovoljno prostora za parkiranje. Ova plaža ima toalete i tuševe. Ako ne volite gužvu posetite je što ranije ujutru, ali neka vam bude obavezna na listi za posetu tokom letovanja na Sitoniji.

 

7. KRIARITSI

LOKACIJA: 13,5km južno od Sartija u blizini mesta Sykia

Kriaritsi plaža se nalazi na jugu Sitonije i pripada mestu Sikija. Ubraja se u najlepše plaže na Sitoniji. U pitanju je dugačka plaža (oko 1km), široka, sa nešto krupnijim peskom, vrlo čistim morem i lepom bojom vode. Na plaži postoje dva bara, restoran i tuševi.U zaleđu jednog dela plaže nalazi se kamp. Dubina vode postepeno raste, ali ova plaža ipak nije za porodice sa decom koja vole plićak, više je za plivače. Osim centralne uvale, postoji i jedna manja, nudistička, takođe jako lepa. Kriaritsi plaža je obično bez gužve pa je idealna za one koji ne vole popularne plaže, a po lepoti im svakako može parirati. Suncobrani i ležaljke zauzimaju manji deo plaže, pa je najveći deo na raspolaganju posetiocima koji imaju svoje suncobrane i peškire. Nakon zalaska sunca na Kriaritsi plaži svratite na večeru do restorana ”5 steps in the sand” ili nekog drugog na plaži Limanaki kod Sikije, te tako produžite uživanje do kasnih sati.

 

 

8. LAGOMANDRA

LOKACIJA: Severno od mesta Neos Marmaras

Ovo je jedna od najpoznatijih i napopularnijih plaža na Sitoniji. Locirana 13km južno od Nikitija i 7km severno od Neos Marmarasa lako je dostupna turistima iz oba letovališta. Duga je preko 1km i podeljena na dva dela malim stenovitim rtom. Severni deo plaže je najpopularniji. U zaleđu plaže se nalaze borovi i prirodan hlad, ali plaža je odlično organizovana i uređena (nosilac je Plave Zastave) tako da, pored toga što možete postaviti svoje suncobrane i ležaljke, isto to možete i da iznajmite. Lagomandra je peščana plaža sa peskom i u vodi, što je sjajno za najmlađe kupače i porodice. More je čisto i toplo (kao i gotovo svuda na Sitoniji) sa predivnom bojom i pravo je uživanje za plivati na ovoj sanjivoj plaži. Pošto se nalazi na zapadnoj strani poluostrva jedan od bonusa su predivni i romantični zalasci sunca. Na plaži ćete naći dosta sadržaja – te tako postoje organizovani sportovi na vodi, beach bar, restoran, prodavnica, nekoliko smeštajnih objekata, a u blizini je čak i jedan supermarket. Ne možete je promašiti pošto je dobro označena putokazima. Uz plažu je i dobro urađen parking koji je velikim delom u hladu.

 

9. MEGA PORTOKALI

LOKACIJA: 7km severno od Sartija

Nalazi se oko 7km severno od Sartija. Nije obeležena, ali skretanje ćete prepoznati po kantini koja se nalazi uz magistralu i proširenju na kojem su parkirani automobili. Prostora za parkiranje ima i u šumi na putu od magistrale do plaže. Pomenuti put vodi kroz šumu i dugačak je oko 200m. Poslednji deo (oko 30m) je veoma strm. U zaleđu plaže je borova šuma koja je omiljeno mesto brojnim kamperima. Plaža ima sitan pesak i na obali i u vodi i nekoliko stotina metara plićaka do struka. Ono što oduševljava na ovoj plaži jeste tirkizna i veoma bistra voda, koja svetluca na suncu pa ako plažu pogledate iz šume imate utisak kao da je pred vama jedan veliki, predivni bazen. Na plaži nema sadržaja pa je neophodno da sa sobom ponesete opremu, hranu i vodu. Doduše na 200m od nje je kantina koja prodaje brzu hranu (suvlaki, burgere, hot-dog). Okružena je belim stenama, na morskom dnu je pesak svetlije boje, pa je voda svetlo plava i nežna kao i na čitavoj obali Kavourotripes. Na plaži ima gužve u sezoni.

 

10. PORTO KOUFO

LOKACIJA: Plaža mesta Porto Koufo

Porto Koufo je malo, šarmantno ribarsko mesto na jugu Sitonije idealno za pravi odmor i uživanje u miru. Mesto je samo dva kilometra udaljeno od većeg mesta Toroni i ima najveću prirodnu luku u Grčkoj, dužine oko 1,5km. Danas ova prelepa luka ima usidrene brojne čamce i brodiće, ali uglavnom ribarske. Porto Koufo ima veoma dugu peščanu plažu. Na plaži nikada nema gužve zbog malog broja smeštajnih objekata u blizini pa ljubitelji  mirnog letovanja mogu potpuno uživati. Iza plaže je put i dovoljno prostora za parkiranje pa auto možete ostaviti tik uz plažu. Na plaži postoji jedna mobilna kantina sa brzom hranom i osvežavajućim pićima. Samo mesto nema mnogo saobraćaja, gužve ni bučnog noćnog života, a opet ima dovoljno sadržaja za pristojan odmor (odlične taverne, mini-market, trafika, benzinska pumpa, ribarnica).

 

11. SARTI BEACH

LOKACIJA: plaža mesta Sarti

Plaža u mestu Sarti nosi plavu zastavicu koju dobijaju plaže izuzetne lepote i čistoće. Inače plaža je dugačka preko tri kilometra i pogodna je za sve uzraste, porodive, mlade ili starije. U delu Stari Sarti na plaži postoje sadržaji (ležaljke i sunobrani, kao i  mnogobrojnih kafei. Sa plaže celog mesta pruža se  impresivan pogled na planinu Atos čiji vrh od 2033m dominira na horizontu. Na plaži postoji i mogućnost bavljenja raznim vodenim sportovima. Voda je kristalno čista i plave boje, a obala u delu Stari Sarti nešto brže prelazi u dubinu, dok u delu Novi Sarti nešto postupnije. U najjužnijem delu (Sarti beach) postoje plićaci, a na obali je najsitniji pesak pa je ovaj deo izuzetno pogodan za porodice sa malom decom. Na ovom delu plaže takodje postoje sadržaji na plaži.

 

 

12. TRANI AMMOUDA

LOKACIJA: Na 1km severno od mesta Ormos Panagias

Trani Amuda ili Livrohio kako je još poznata nalazi se u blizini Ormos Panagiasa. Ova velika peščana plaža je jedna od najlepših na Sitoniji. Očekuje vas tirkizno i kristalno čisto more, sitan i prijatan pesak, sa više nego dovoljno prostora da postavite svoj suncobran i peškire. Naravno postoji i deo plaže na kojem možete dobiti ležaljke i suncobrane uz naručeno piće iz obližnjeg bara. Barovi nude i lagane obroke i sendviče, a u popodnevnim satima specijalitete sa roštilja. Na severnom kraju plaže postoji mali rt na kojem možete pronaći ostatke starog Vizantijskog tornja. Arheolozi veruju da je ovde bila lokacija antičkog grada Sigosa. Na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje i nalaze se u okviru barova.

 

13. ZOGROFOU

LOKACIJA: 8 km južno od mesta Vourvourou

Zografou se nalazi 9km južno od Vourvouroua. Posetioci plaćaju ulaz 3e ukoliko se zadržavaju duže od 2 sata. Postoji i parking prostor.  Kamp je jako lepo uređen, u hladu, ima restoran, toalete, tuševe, bar, sportove na vodi, ležaljke i suncobrane koji se dobijaju uz poručeno piće. Plaža je zapravo lepa uvala između visokih stena, zaštićena i sakrivena, sa bujnom vegetacijom u zaleđu koja vodi daje smaragdno zelenu boju. Na obali je kombinacija peska i sitnijeg šljunka, a u vodi je u jednom delu šljunak, a u drugom kamenčići. Plaža je idealna za ljubitelje ronjenja i snorkelinga zbog veoma čiste vode i raznovrsnog morskog sveta, a plažu okružuju interesantne stene i staze za istraživanje. Uz plažu postoji i zelena površina sa igračkama za decu, parkić i dosta prostora. Plaža je odlična za sve koji vole skrivenije i manje posećene plaže i što se nas tiče ima sve preporuke. Moramo pomenuti da nije savršena za porodice sa manjom decom, jer nema plićaka.

 

Posetite Grčku

Izrada web sajta Progressive Media