7 Proizvoda koje najčešće kupujemo u Grčkoj

Vrlo rado kada smo na letovanju u nama dragoj zemlji Grčkoj volimo da potrošimo na šoping novac .

Koji su to 7 proizvoda bez kojih nemožemo da zamislimo svoj  godišnji odmor ili koje ponesemo kući sa odmora.?

 

 

1.Pivo

je pod br 1 ne bez razloga jer kome ne prija hladno čuveno Mythos pivo ,zelena boca sigurni smo da ste uživali više puta na plaži ili nekoj taverni posle girosa ili nekog lepog tradicionalnoggrčkog jela nabrojaćemo par Grčkih piva koji se tradicionalno prave kao domaći brand.

  • Fix Beer
  • Alfa Beer
  • Vergina Beer 

 

 

2. Grčka alva

vrlo često u gepecima automobila pri povratku sa odmora možemo zapaziti Grčku alvu specijalitet sladak omiljen kod naših putnika.

    3. Ouzo

prepoznatljivo piće koje se proizvodi isključivo u grčkoj se proizvodi i tu možemo kazati da je jedini pravi.

Savremena ouzo destilacija u velikoj meri je počela na početku 19. veka posle nezavisnosti Grčke. Prva destilerija Ouza osnovana je u Tirnavosu 1856. godine od strane Nikolaosa Katsarosa, rodivši čuveni ouzo Tirnavou.

Godine 1932. proizvođači Ouza razvili su metodu destilacije pomoću bakrenih mirisa koji je sada standardni način proizvodnje.

Jedan od najvećih proizvođača ouzo danas je Varvaianis (Barbagiannēs), koji se nalazi u gradu Plomari u jugoistočnom dijelu ostrva Lezbos, dok je u istom gradu Pitsiladi (Pitsiladē), raznolikim visokokvalitetnim ouzo, takođe je destilovan.

Kako se pije Ouzo?

Uzo se tradicionalno služi uz manje obroke, tj. meze. Njegova uloga je da otvori apetit i da vas pripremi za sve ukuse grčke kuhinje. Obično se pije lagano, uz svežu manju ribu, pomfrit, masline i feta sir. Mada, nemojte da se začudite ako vam na kraju obroka donesu čašice uza, to je mali znak pažnje restorana, sa željom da ostave dobar utisak.

Uzo se može mešati sa vodom, a tada postaje maglovito beo, kao i svako piće sa ukusom anisa. Nemojte da vas to brine, ovo se dešava jer ulja anisa nisu rastvoriva u vodi. Ponekad dobija i plavičastu nijansu. Može se piti i direktno iz čašice za rakiju, bez ikakvog mešanja.

Pijte uzo i uživajte u grčkoj kulturi, slavite život, grčku hranu, svoje prijatelje i nove uspomene. Samo pijte sa oprezom!

 

4.Feta sir

Originalno, feta sir se pravi od kozjeg mleka, ali ni od kravljeg neće biti ništa lošiji,mnogi su pokušali da je kopiraju ali bezuspešno,grčka feta je mnogo jača i ukusom i mirisom

od bledih kopija, nalazi se na meniju u restoranima i  grčkim domovima ,poznata je kao sastavni deo grčke salate.

Ona prosto ide i kao predjeleo i kao glavno jelo dovoljno je u tanjir staviti parče feta sira prelijete kvaltenim grčkim maslinovim uljem malo začinite odabranim grčkim začinom i eto pravog užitka.

 

5. Masline i Maslinovo ulje

Masline i maslinovo ulje ako nekupimo u grčkoj i nedonesemo u Srbiju kao da nismo ni bili u Grčkoj.

Kako  prepoznati pravo maslinovo ulje:

  1. Kvalitetno ekstra devičansko ulje ima karakterističan ukus i miris samih maslina i svetlo zeleno žute boje je. Ima označenu kiselost do maksimum 0,8 %. Za razliku od njega rafinisano ulje je retko, bledo žute boje je i nema karakterističan miris i ukus ili je pak intenzivno zelene boje zbog dodataka veštačkih boja kod falsifikata. Takodje nema označenu kiselost.
  2. Ukoliko ste u prilici, uvek prvo probajte maslinovo ulje pre nego što ga kupite.
  3. Nikada ne uzimajte ulje na točenje, od nepoznatog proizvodjača, ulje u plastičnoj ambalaži, ulja u providnim ambalažama, u bilo kakvim pakovanjima na kojima nije označen proizvodjač

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje na drugi način? Stavite ulje u frižider na više od deset sati. Ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka.

Grčka je treći najveći proizvođač maslinovog ulja u svetu i ima ukupno 16 geografski zaštićenih vrsta maslinovog ulja.

Najpoznatije i jedno od najboljih maslinovih ulja na svetu (po nekima najbolje) dolazi iz Kalamate i zapadnog Krita, ali je većina maslinovog ulja koje se proizvede u Grčkoj ekstra devičansko (hladno ceđeno).

Mnogi misle da su crne i zelene masline različite sorte, ali nisu. Zelene masline prosto još uvek nisu sazrele, a crne su zrele masline.

 

6.Vino Retsina

Drevna grčka Retsina je proizvod nastao dodavanjem smole  u ​​belom vinu, a retsina je prvobitno pomogla da grčko vino postane poznato međunarodno zbog svog prilično jedinstvenog karaktera. Sada Retsina ima malo veze sa svojim starijim siblingom! Novi talas savremenih grčkih retsina su ovde i ponosni smo što možemo predstaviti niz visokokvalitetnih Retsina koji prevazilaze specifičnost smole, stvarajući vrijedan i uravnotežen rezultat nagrađivanih vrhunskih vina.

7.Metaxa

Koliko je zapravo popularno ovo piće svedoce mnogi ljubitelji dobre kapljice kad posete Grčku ili se vraćaju u gepeku sa bar jednom  bocom Metaxe.

Metaka je osnovana 1888. godine od strane vizionarskog preduzetnika pod imenom Spiros Metaka i vodeći je izvozni duh iz Grčke. Metaksa je više nego samo rakija; to je jedinstvena, pažljivo izbalansirana mešavina starih vinskih destilata, starih muskatnih vina iz Samosa, Limnosa i Patrasa (područja u Grčkoj), koji se tada sazrevaju i odlezavaju u francuskim hrastovim bačvama.

Metaxa se proizvodi od zrelog muskatnog vina, vrhunskih vinskih destilata i biljnih ekstrakata. Najvažniji sastojak, zbog koga se Metaxa razlikuje od ostalih obojenih alkoholnih pića, jeste muskatno vino. Metaxa majstor mora veoma dobro da poznaje proces pravljenja vina kako bi odabrao slatki i zreli Muskat koji dolazi iz određenih oblasti Grčke – konkretno sa egejskih ostrva Samos i Limnos. Drugi sastojak je vinski destilat. Majstor uzima destilat druge vrste vina, dakle ono koje nije muskatno. Na kraju se dodaju ekstrakti. Koristimo različite mediteranske biljke, voće i cveće poput latica ruže. Metaxa majstor bira i dozira ove sastojke, a o kojim je sve biljkama reč predstavlja tajnu… Konačan destilat se zatim ostavlja da odleži u hrastovim buradima, pa se hladi i filtrira, a rezultat svega toga je pitki, aromatični, specifičan ukus, čija svaka kap podseća na ono najlepše iz Grčke.

Da li je Metaxa namenjena nekoj specifičnoj ciljnoj grupi?
Rekao bih da je Metaxa podjednako popularna kod muškaraca i kod žena. Konzumira se čista, sa ili bez leda, a popularna je i u koktelima.

 

Gde se nalaze Lidl marketi u Grčkoj?

 

 

Ako misilite da ima još nekih proizvoda bez kojih nemožete da zamislite vas odmor u Grčkoj pišite nam vrlo rado ćemo ih uvrstiti.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media