Atina

Mnogi od nas često posećuju Grčku. Ipak, velika većina nikada ne poseti Atinu, njenu prestonicu. Samo 400 kilometara autoputem južno od poznatih „srpskih“ letovališta na severu Grčke, ili na sat i po leta avionom iz Beograda, nalazi se višemilionski grad koji nosi epitet kolevke evropske civilizacije. Dva do tri dana boravka u Atini, dovoljna su za obilazak onih najvažnijih i najinteresantnijih mesta, što ovaj grad čini idealnim za city-break odmor, odnosno za beg od svakodnevice tokom, na primer, produženog vikenda.

Istorijska prestonice Grčke je bogata i slavna i svako ko planira da je poseti naći će se u velikoj nedoumici – šta od njenih nebrojenih atrakcija i blaga treba izdvojiti i kako za kratko vreme videti što više.

Evo predloga mesta za obilazak, koje u Atini ne bi trebalo propustiti:

1) Kompleks: Akropolj, brdo Filopapu i Antička Agora

Akropolj i Partenon dominiraju Atinom i gde god u gradu da se nalazite, osetićete kako vas drevno antičko svetilište poziva da ga posetite. Čak i da nema Partenona, Akropolj vredi posetiti zbog neverovatnog pogleda na Atinu. Ulaznica za Akropolj se plaća 20 eura i pokriva posetu hramovima Partenonu i Erehtejonu. Pola veka mlađi Erehtejon, nadaleko je čuven po stubovima u obliku ženskih figura – karijatidama. Sa brda Filopapu, južno od Akropolja, pruža se veličanstven pogled na zelene pejzaže u centru grada. Na mestu nekadašnjeg centra antičke Atine – Agore, nalazi se jedini očuvan veliki dorski Hram boga Hefest.

2) Plaka

Stara Atina je očaravajuća. Malene kuće u delu grada koji se zove Plaka izgledaju kao iz bajke, a pomešane su sa povremenim uzvišenim delovima odakle se vidi grad. Plaka je beomska četvrt Atine, slična beogradskoj ulici Skadarlija. Poznata je po radnjicama, restoranima i staroj arhitekturi. Možda ste čuli da je običaj da se u restoranima Plake lome tanjiri, ali ukoliko planirate da se veselite na ovaj način, imajte u vidu da ćete morati da platite sve što ste polomili.

3) Hram Atine Nike i Hram Zevsa Olimpijskog

Na jugoistočnom delu Akropolja se nalazi mali hram posvećen boginji pobednici Atini Nike. Hram krase jonski stubovi. Hram slavi pobedu Grka nad Persijancima na Plateji čija  predstava se može videti na gornjem delu hrama.

U samom srcu Atine je smešten hram posvećen vrhovnom božanstvu Zevsu. U 3. veku su ga razorila varvarska plemena i od tada hram jedino zna za propadanje. Statua Zevsa je uništena u 19. veku. Danas se ruševina sastoji od 15 stubova, dok na zemlji leži 16 stubova.

4) Dionisov amfiteatar

Grčka je postavila temelje pozorišnoj umetnosti i razvila je do savršenstva. Najstarije sačuvano grčko pozorište je Dionisovo. Nekada su se tu održavale igre posvećene bogu vina Dionisu. Amfiteatar se nalazi na otvorenom i savršeno je akustičan.

5) Trg Monastiraki i trg Sintagma

Trg Monastiraki okružuje veliki broj tradicionalnih restorana i radnjica – antikvarnica, prodavnica suvenira i butika. On je haotičan, delimično neuredan ali pun šarma. Verovatno je najbolje mesto na kome možete kupiti suvenire ili pojesti suvlaki. Trg dobija ime Monastiraki po manastiru koji se nekada tu nalazio a od koga je ostala samo crkva.

Sintagma koga zovu i Trg ustava je glavni gradski trg i sa njega vode najznačajnije Atinske ulice i bulevari. U čelu trga se nalazi zgrada grčkog Parlamenta koja je turistička atrakcija ne samo zbog same zgrade već zbog čuvene “smene straže” svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku. Stražari su obučeni u tradicionalne grčke nošnje i ne reaguju na gužvu oko njih.

6) Likavitos

Brdo Likavitos kao najviša tačka u samom gradu od 227m pruža prelep panoramski pogled na ceo grad uključujući Akropolj i more u pozadini. Na vrhu se nalazi crkva svetog Đorđa, a ako ste za kafić ili restoran sa najlepšim pogledom u gradu ovde ste na pravom mestu. Do vrha brda se može osim pošice stići i žičarom iz kvarta Kolonaki.

Osim kulturnih i istorijskih sadržaja, u Atini deo vremena treba izdvojiti i za zabavu i provod u nekoj od brojnih tradicionalnih taverni, a da biste u potpunosti uživali, savet je da se dobro organizujete ali da se ne opterećujete vremenom, kako biste u potpunosti mogli da se utopite u opuštenu i prijatnu atmosferu Atine.

 

POSETITE GRČKU I ATINU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media