Evia

Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evia, prelepo mesto za odmor, sa dugačkim plažama, borovim šumama, mirnim noćima, davno zaboravljenim mirisom mora i pogledom na mondenski Skijatos. Evia je najveće ostrvo u Egejskom moru, drugo po veličini u celoj Grčkoj. Jedino veće ostrvo je Krit. Predstavlja novu destinaciju. Ako Vam je dosadilo da učestvujete u prevelikoj gužvi već odavno ispromovisanih turističkih mesta severne Grčke, onda je ovo prava destinacija za Vas.

Prvi utisak je mir…zelenilo…mir… Videti ovaj deo Grčke koji nije komercijalizovan i uživati u autentičnom životu Grka je svakako nešto što ne treba propustiti prilikom boravka na ovakvoj destinaciji. Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, dugačka sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora je nešto po čemu Evia privlači sve više turista iz godine u godinu.

Najpopularnije mesto na Eviji je svakako Pefki. Poseduje svega dve suvenirnice i ograničen broj taverni. Mesto nema poštu, ni banku, čak ni prodavnicu krzna ili bilo koje garderobe, ali su dva supermarketa, mesara i pijaca, sa tek ulovljenom ribom i sveže ubranim smokvama i maslinama, sasvim dovoljne za pravo letovanje. U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da je vreme jednostavno stalo. Jednom rečju krećući se kroz Pefki čovek pomisli da je u nekoj vrsti vremeplova. Nema velikih hotelskih kompleksa, skutera, skijanja na vodi, mogućnosti da se iznajmi motor, samo porodične kuće i apartmani koji ne prelaze dva sprata. Ovo je idealno mesto za one koji vape za pravim odmorom.

Drugo popularno mesto na Eviji je Edipsos. Edipsos je zapravo banja termalnih izvora i ujedno jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Grčkoj. Poznato je po svojim termalnim izvorima koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70 stepeni.

10-ak kilometara od glavnog grada nalazi se jedna od najlepših peščanih plaža, Alikes. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke – čini celodnevni izlet nezaboravnim.

Jednako lepa je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole, namenjena ljubiteljima prave prirode, bez ležaljki i komoditeta.

Ko više voli šljunak, osim Pefkija, i plaža Vasiliki se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke.

Boravak na ostrvu Evia nudi Vam mogućnost organizovanja zanimljivih izleta:

  • Izlet do Skijatosa
  • Izlet do vulkanskih ostrva Lihadonisia
  • Izlet u Atinu

 

Ponuda smeštaja Evia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media