Krf

Odlazak na Krf nije isto što i odlazak na neko drugo grčko ostrvo, i to svakako nije obično turističko putovanje. Letovanje na Krfu je ujedno i prilika za malo “hodočašće” – boravak na mestu gde su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru i jedno je od najposećenijih. Ono što karakteriše Krf jesu nešto blaža leta i obilnije padavine. Zato je Krf osoben po svojoj bujnoj vegetaciji, a stari Grci su ga nazivali „Zeleno ostrvo“Krf je ostrvo lepih plaža, lepe prirode, prelepog glavnog grada, prepoznatlljive srdačnosti ugostitelja… ali svakako našim turistima blisko obzirom na istoriju koja je izmedu nas i Krfa napravila neraskidivu vezu – Krf je bilo „ostrvo spasa“ tokom I svetskog rata za srpsku vladu i vojsku.

Glavni grad, Krf, krase palate, tvrđave, pozorište u stilu italijanske renesanse, kao i muzeji sa vrednim eksponatima. Stari grad koji se nalazi izmedu dve tvrđave ulepšavaju trgovi i fontane, i uske popločane ulice prepune taverni i barova. Mediteranska hrana sa obiljem ribe, testa i domaćeg masilnovog ulja, kvalitetna domaća vina, kod nas već poznata grčka muzika, doprineće da uživate u svom odmoru i da uvek poželite da se vratite.

Krf je ostrvo sa razuđenom obalom i kao takvo bogato je plažama i malim uvalama stvorenim za uživanje u sunčanim letnjim danima. Plavom zastavom je obeleženo oko 40 plaža na Krfu. Poznat je po svojim prelepim peščanim plažama na zapadnoj i šljunkovitim na istočnoj obali. Osveženje možete potražiti u velikom broju kafića i restorančića. Uz poručeno piće na korišćenje dobijate i ležaljku i suncobran. Ima i delova gde se ležaljke i suncobrani posebno plaćaju, ali imate i dovoljno mesta za uživanje na plaži i bez iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Neke od najpoznatijih plaža na Krfu su:

 • Glifada
 • Sidari
 • Kouloura
 • Gardenos
 • Kontogialos
 • Mirtiotisa
 • Perulades
 • Porto Timoni
 • Agni

Glifada jedna od najboljih i najposećenijih plaža na Krfu. Plaža je uređena i peščana je, sa suncobranima i ležaljkama i beach barovima. Nalazi se na 15-tak kilometara zapadno od grada Krfa. Od grada Krfa do nje postoji redovna autobuska linija. Na svernom delu plaže ima puno stena i podvodnih pećina, uz kristalno čistu vodu ova plaža predstavlja raj za ronjenje. Voda često zna da bude ledeno hladna.

Kanal ljubavi, u mestu Sidari, je najpopularnija plaža u severnom delu ostrva. Sidari ima gradsku plažu koja je duga, peščana i punu ljudi. Malo dalje nalazi se zaliv Kanal ljubavi sa malom peščanom plažom koja je prepuna zaljubljenih parova. Navodno, par koji zajedno plivajući prođe kroz taj kanal ostaje zauvek zajedno. Voda je nestvarno zelena i hladna i pored toga što utiče na „dugotrajnost veze“ kod parova, glina koja se rastapa u vodi ima delotvorno delovanje na kožu.

Koliko su Grci saučestvovali u patnji srpskog naroda, dovoljno govori i podatak da se i dan danas poštuje pravilo koje nigde nije zabeleženo: u moru sa strane Plave grobnice Srbi i Grci se ne kupaju iz poštovanja prema preminulim srpskim ratnicima. Projekat za mauzolej na ostrvu Vido je izrađen je po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića  1938. godine. U spomen kosturnici su smeštene kosti 1.232 srpska vojnika kojima se znaju imena, a čak oko 1.500 njih koji su ostali nepoznati.

Na grčkom ostrvu Krf, u samom centru grada Krfa se nalazi jedno od retkih mesta u Grčkoj na kome ćete videti da zajedno stoje jedna do druge, grčka i srpska zastava. Reč je o svojevrsnom muzeju koji čuva spomen na stradanje srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata, simboličnog naziva Srpska kuća.

Prava šteta bi bila da ste na Krfu, a sebi ne organizujete neki od sledećih izleta:

 • Krstarenje Krfom (od mesta Dasija, preko najlepših plaža do mesta Kasiopi)
 • Srpska istorija (poseta srpskim muzejima, ostrvo Vido – Plava Grobnica)
 • Izlet na ostrva Paxos i Antipaxos
 • Izlet na ostrvo Paxos i Pargu
 • Poseta vodenom parku Aqualand
 • Izlet do Sivote

 

Ponuda smeštaja Krf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media