Lefkada

Lefkada je ostrvo Jonskog arhipelaga, četvrto po veličini. Smešteno je izmedju Krfa na severu i Kefalonije i Zakintosa na jugu. Sa kontinentalnim delom Grčke povezana je pokretnim mostom, tako da nema potrebe za trajektom.Udaljenost od Beograda je oko 980 km, pa je do ovog Jonskog ostrva okvirno potrebno od 18 do 20 sati puta. Povoljni aranžmani, prelepe plaže prekrivene belim šljukom i peskom, vodeni sportovi, noćni život, kao i mnoge druge dnevne aktivnosti jesu ono što Lefkadu poslednjih godina čini hit destinacijom. Ostrvo iz godine u godinu sve više oduševljava posetioce svojim nestvarnim plavim bojama, pa je sa pravom nazivaju “Karibima Grčke”Lefkadu sa razlogom zovu ostrvom boja: bela boja stena, šljunka i peska po kojima je ostrvo i dobilo ime (lefko-belo), nijanse plave boje mora koje se mogu uporediti samo sa morima dalekih, egzotičnih destinacija; zelenilo borova, čempresa, maslina, eksplozija boja raznobojnog cveća… Pored veličanstvenih i nesvakidašnjih prirodnih lepota, ostrvo obiluje i kuturnim sadržajima.

Lefkada je poznata širom sveta zbog egzotičnih plaža. Plaže kao što su: Porto Katsiki, Egremni i Katizma spadaju među najfotogeničnija mesta na svetu. Ostrvo je fantastično i za letovanje i za odmor. Savršeno je za porodice, parove i velike grupe prijatelja jer ima nešto za svakoga. Ako slika vredi više od hiljadu reči, za Lefkadu možemo reći da vredi više od hiljadu slika. Divlja, jedinstvena, neponovljiva… Ono što Lefkada nesebično daje svima onima koji su tu došli su neopisive plaže u svim nijansama plave boje. Najlepše plaže se nalaze na zapadnoj strani ostrva,ali i plaže na jugu ne zaostaju. Svaka plaža je jedinstvena i nema puno sličnosti sa predhodnom. Do najlepših plaža na zapadnoj obali stiže se uz malo muke, preko brda, stepenica ili velikih serpentina, ali kada se do njih stigne doživljaj je neopisiv i zaboravi se na sve predhodno proživljeno. Ono što je zanimljivo je to da ima plaža za sve, peščanih, šljinkovitih, ušuškanih i divljih sa velikim talasima za pojačani adrenalin.

Najrazvijeniji grad i grad sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta je Nidri. Nalazi sa istočne strane ostrva, nedaleko od glavnog grada Lefkasa (17 km). Veoma je razvijen, krasi ga simpatična luka i mnoštvo barova, taverni, restorana i prodavnica suvenira, garderobe, nakita. Iako ima turista različitih starosnih dobi, najveći broj mladih se odlučuje da svoj letnji odmor provede baš ovde.

Otići na Lefkadu i ne viditi bar neku od sledećih plaža, praktično ne možete ni reći da ste bili na Lefkadi:I

 • Porto Katsiki
 • Egremni
 • Katizma
 • Agios Ioannis
 • Mylos
 • Kavalikefta
 • Megalipetra
 • Afteli.

Porto Katsiki  je jedno od simbola ostrva. Plaža je na krajnjem jugu, put do nje je dugačak i krivudav, ali dobar celom dužinom, a od parkinga (koji naplaćuju 5 evra) do plaže ima 109 stepenika koji se prelete u dahu kada se ugleda boja mora. Ono što je Navagio Zakintosu, to je Porto Katsiki LefkadiU prevodu znači “zaliv koza” što govori o tome da joj je u prošlosti bilo veoma teško prići. Neverovatan krojolik koji je okružuje, divlje gromade stena koje se uzdižu tik pored Vas iz tirkiznog mora i poneki usidreni beli brod čine je jednim od omiljenih mesta na ostrvuPlavo-bela razglednica, divlje stene i plavetnilo vode koje se negde u daljini stapa sa plavetnilom neba jesu motiv mnogih reklama za Lefkadu.

Sve turiste je prošle godine zabrinula vest o zemljotresu na Lefkadi i činjenici da je možda jedna od najlepših plaža, Egremni, uništena. Ipak, plaži je u tom momentu narušen njen prvobitni izgled i deo puta do nje, ali da se očekuje da priroda učini svoje i da plaža ponovo bude dostupna za posetioce. Ono što je karakteriše su sitno belo kamenje i tirkizna voda koja je okružuje. Nalazi se na zapadnom delu ostrva. Njoj se do prošle godine moglo prići automobilom, a deo puta su činila i 350 stepenika niz koje se treba spustiti, a kasnije se popeti.

Još jedna od rajskih plaža i jedna od nekoliko najlepših na Lefkadi je svakako i Katizma. Plaža je najpopularnija kod mladih i predstavlja najkomercijalniju plažu zapadne obale ostrva. Dugačka je , peskovito – šljunkovita i najbogatija okolnim sadržajima.  Zgodna je za posetu autom, ima predviđena mesta za parkiranje, dosta lokala i taverni kao i veliki broj ležaljki i suncobrana. Veoma je prostrana, a ono što je odvaja od ostalih je činjenica da je ne okružuju strme litice, već se nalazi na ravnijem delu zapadnog dela ostrva. Iznad plaže se nalaze i tuševi, koji su generalno gledano, retki na ostrvu, i besplatni su za korišćenje. Svetla boja sitnog šljunka i peska daju prelepu tirkiznu boju vodi ove plaže.

Agios Ioannis je plaža najbliža glavnom gradu. Zbog čestih vetrova i otvorenog mora poznata je po sportovima na vodi, jedrenju i surfovanju. Dočekaće vas neverovatan prizor brojnih windsurfera koji pokušavaju da uhvate najbolji vetar. Krase je i ostaci nekoliko starih kamenih vetrenjača, sitan pesak i tirkizna voda

Kao i na većini ostrva i na Lefkadi se čini da je boravak u jednom mestu i na jednoj plaži najjednostavnije rečeno gubljenje vremena. Ostrvo obiluje zanimljivim predelima, tako se sa Lefkade organizuje nekoliko izleta na letovanju, među kojima su i neke od poznatih plaža koje smo spomenuli.

 • Krstarenje Jonskim morem
 • Parga
 • Vasiliki
 • Vodopad
 • Itaka
 • Manastir Panagia Faneromeni 

Ponuda smeštaja Lefkada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media