Meteori

240 km južno od Soluna, u smeru ka gradu Larisi, a zatim dalje ka zapadu, duboko u kopnu provincije Tesalije – postojbine antičkog junaka, kraljevića Ahila, nalazi se nadaleko čuveni kompleks manastira Meteori

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode.

Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 manastira– dva ženska i četiri muška. U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja.

Grčki manastiri su povezani sa prirodom i istorijom. Grčki manastiri su odigrali značajnu ulogu u različitim periodima grčke istorije, štiteći i čuvajući grčki jezik, umetnost i tradiciju kroz generacije monaha. Manastiri Meteori su najveća i najznačajnija grupa manastira posle onih na Svetoj Gori. Kameni manastiri su okarakterisani od strane UNESCO-a kao jedinstveni fenomen kulturnog nasleđa i oni predstavljaju jednu od najvažnijiih tačaka na kulturnoj mapi Grčke.

Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili manastiri izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir. 

U odnosu na vreme kojim raspolažete za posetu Meteorima, predlog je da obilazak ograničite na najviše 3 manastira. S obzirom da se nalazite na visokim stenama, do svakih od njih pojedinačno (osim do manastira Svetog Stefana), stiže se usponom od oko par stotina stepenika. 

Grupa manastira Meteori: 

  • Manastir Svetog StefanaAgios Stefanos
  • Manastir Svete Trojice / Agia Triada
  • Manastir Veliki Meteori / Megalo Meteoron
  • Varlam / Varlaam 
  • Manastir Rusanu / Roussanou

KAKO STIĆI:

Ako do Meteora stižete iz pravca Soluna, ići ćete autoputem do Larise odakle ćete skrenuti ka zapadu (unutar kopna) na magistralni put za – Trikalu, a odatle nastaviti za Kalambaku. Ovim putem, od Soluna do Meteora ima 240 km. U Kalambaku je moguće stići i vozom iz Soluna (preko Larise, Karditse i Trikale.

SMEŠTAJ:

 Ako odlučite da na Meteorima ostanete nešto duža, možete potražiti smeštaj u mastu Kalambaki u podnožju stena. Mesto se nalazi na nadmorskoj visini od 207 m, i ima oko 6500 stanovnika. Zbog većeg broja turista koji posećuju Meteore, naročito u letnjem periodu, turizam je prilično razvijen u ovom mestu na levoj obali reke Pinios.

RADNO VREME MANASTIRA i ULAZNICE:

 Radno vreme manastira pomalo je zbunjujuće – postoji razlika u onome što piše na zvaničnim internet starnicama, kao i prospektu Meteora (piše da su otvoreni dvokratno, 9 – 12 h, a da popodne: 15 – 17 h, tj 18 h, neki rade, a neki ne). Međutim, ispred svakog pojedinačnog manastira stoje table na kojima piše da su otvoreni bez pauze, od 9 h do 17 ili 18 h.

Ako želite da vidite većinu, najbolje je da za obilazak Meteora izaberete jedan od dva dana vikenda. Tada je verovatno najveća gužva, ali su u pitanju dani kada su svi manastiri otvoreni za posetioce: Veliki Meteori (zvanično zatvoren utorkom); Manastir Svete Trojice (zvanično zatvoren četvrtkom); Manastir Svetog Stefana (zvanično zatvoren ponedeljkom); Manastir Rusanu (zvanično zatvoren sredom); Manastir Varlam (zvanično zatvoren petkom); Manastir Svetog Nikole (nema podataka da postoji dan u nedelji kada je zatvoren). Ulaz u svaki od manastira naplaćuje se 2 – 3 evra.

NAPOMENA U VEZI OBLAČENJA:

 U nekim od manastira strogo se drže pravila o pristojnom oblačenju i neće vas pustiti da uđete ako nemate pokrivene ruke i noge (osobe ženskog pola u suknjama – pantalone nisu dozvoljene). Ipak, u slučaju da niste propisno obučeni dobićete na zajam šarene suknje (za muškarce – pantalone) na lastiš, da navučete preko vaše garderobe.

HRANA, PIĆE I SUVENIRI:

 Osim veće montažne kuće sa pićem i suvenirima, u podnožju Manastira Velikih Meteora, nigde u okolini stena ne postoje prodavnice te vodite računa da se snabdete pred polazak. Povremeno, na parkingu ispred manastira videćete kombi vozila čiji vlasnici prodaju piće i hranu. U samom mestu Kalambaki, postoji veliki broj radnji, suvenirnica, kafea i restorana. Prijatni, mali trgovi sa fontanama i ulice iz kojih se pužaju prelepi pogledi na Meteore iznad mesta, privlače veliki broj posetilaca. Naročito je interesantan severoistočni deo mesta – Sopotos, u podnožju dve ogromne stene: Svetog Trojstva i Alsos.

Posetite Grčku i Meteore

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media