Neodoljiva grčka musaka

Neodoljiva grčka musaka

Grčka musaka je jedinstveno jelo u Grčkoj. Nekima se uopšte ne sviđa u poređenju sa našom musakom gde je u osnovi krompir, dok su drugi oduševljeni. Postoje razne vrste i kombinacije ovog recepta, a razlike su uglavnom u začinima koji se stavljaju u mleveno meso. Grčka musaka se sastoji od slojeva koji se zasebno pripremaju pre nego što se spoje i zajedno zapeku u rerni. Osnova Grčke musake je svakako patlidžan.

 

 

Pogledajte recept i spremite ovaj fantastični specijalitet svojoj porodici!

Potrebni sastojci :

600g mlevene junetine,
2 velika patlidžana,
1 veći srni luk,
3 paradajza (oguljeni i iseckani),
2 čena belog luka,
2 belanceta,
4 kašike svežeg seckanog peršuna,
1 kašika origana,
1 kašičica cimeta,
1 kašičica pimenta (najkvirca),
1 kašičica meda,
125ml nezaslađenog soka od grožđa,
125ml junećeg ili pilećeg bujona,
2-3 kašičice soli,
Maslinovo ulje.

Za bešamel:

400ml mleka,
40g putera,
40g brašna,
100g tvrdog kravljeg ili kozjeg sira + malo rendanog
2 jajeta,
2 žumanceta,
Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića

 

 

Priprema:

Korak 1: Na srednjoj temperaturi zagrejte ulje, pa dodajte crni luk da se dinsta. Patlidžan isecite na kolutove, pa ih smetite u cediljku, svaki posolite i ostavite 20-30min da odstoje.

Korak 2: U luk koji je dobio zlatnu boju dodajte meso, cimet i pimenta (najkvirca), so i biber. Pojačajte temperaturu i ostavite da se krčka 5min. Dodajte sok od grožđa. Posle 5min dodajte med, paradajz, promešajte, pa smanjite temperaturu. Nakon 10min dodajte beli luk, bujon i svež peršun. Sve ostavite da krčka 30min.

Korak 3: Kriške patlidžana iscedite na ubrusu. Poredajte ih u uljem namazanu tepsiju, premažite sa gornje strane, pa ubacite u rernu zagrejanu na 190°C na 7min. Mesu nakon pola sata dodajte belanca, promešajte i sklonite sa vatre.

Korak 4: Mleko sipajte u šerpu, dodajte puter i brašno. Mešajte žicom dok se zagreva. Kada provri mešajte još 2 min, pa isključite vatru. Dodajte sir, promešajte. Kada je postalo glatko, sklonite na 5min da se ohladi.

Korak 5: U vatrostalnu posudu slažite red patlidžana, sloj mesa i tako naizmenično dok ne potrošite meso. Pokrijte poslednjim redom patlidžana. Bešamel sosu dodajte jaja i žumanca koja su vam ostala, promešajte, pa prelijte preko musake. Pospite sirom i u rerni zagrejanoj na 180°C pecite 30min.

Poslužite je sa prepečenim hlebom i zelenom salatom! Prijatno!

 

Posetite Grčku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media