Nikiti

Nikiti se nalazi na severnom delu poluostrva Sitonija  i ujedno predstavlja i glavni grad Sitonije. Predstavlja jedno od najstarijih mesta Halkidikija. Gradić je smešten između Metamorfozisa i Neos Marmarasa. Od Soluna je udaljen oko 110km jugoistočno. Smešten je u Toronskom zalivu koji razdvaja poluostrvo Sitoniju od poluostrva Kasandra. Odlikuje se divnim plažama dugim 30km. Neke plaže Nikitija nagrađene su plavom zastavicom zbog svoje izuzetne lepote i kristalne vode. Živopisan pejzaž sa borovim šumama, maslinjacima i prelepim plažama privlače mnoge turiste.

 

Područje današnjeg Nikitija u XIV veku pripadalo je manastirima Agion Orosa i Ksenofontos. U XV veku naselje postaje samostalno selo. Za vreme borbe za nezavisnost 1821. Nikiti su uništili Turci. Međutim stanovnici su se vratili i restaurirali selo između 1822. i 1827. Nikiti se sastoji iz starog i novog dela sela. Deli ih glavni put Halkidiki – Sitonija. Stari deo, prvobitno naselje, udaljeno je od obale oko 2 km. Novo naselje se pruža između glavnog puta i samog mora. Okolina Nikitija je poznata po velikom arheološkom nasleđu. Nikiti sada ima oko 3000 stanovnika. Svi oni uglavnom se bave turizmom i poljoprivredom. Poznati su po pčelarstvu, a med „Sithon“ koji se ovde proizvodi je nadaleko poznat kao najbolji grčki med.

Nikiti je u poslednje vreme doživeo tzv. procvat, zapravo, dugačko šetalište uz gradsku plažu i svi kafići su potpuno preuređeni, ulica je popločana, postavljeno je i novo osvetljenje. Posebno treba naglasiti lepotu starog sela Nikiti, koje se nalazi u brdima, gde vlada potpuni mir. Ako popijete kafu na na starom trgu dobićete  dobar utisak kako je život izgledao pre 100 godina. U centru grada je crkva svetog Nikite.

 

Nikiti je letovalište u kojem možete naći sve što Vam je potrebno za jedan ugodan i prijatan odmor:

 • Mini marketi
 • 3 super marketa (Lidl, Masutis, Marinopoulos)
 • Pijaca (petkom)
 • Mesare
 • Pekare
 • Poslastičarnice
 • Apoteka
 • Lekar
 • Parking
 • Restorani
 • Kafići
 • Taverne

Plaža mesta Nikiti je peščana, sa postepenim ulaskom u more. Uređeno šetalište proteže se celom njenom dužinom. Gradsku plažu u Nikitiju možemo da podelimo na tri dela, a to su severni, deo plaže koji se pruža u „centru“ grada i  južni deo.

Severni deo gradske plaže se pruža od luke u Nikitiju, pa na sever možda nepun kilometar. Ovaj deo plaže je šljunkovit, dok je kamenje, na ulasku u more, krupnije. Dubina mora se lagano povećava što je odlika čitave plaže. Centralni deo plaže se pruža od luke na jugu do kraja šetališta. Centralni deo gradske plaže je uređen sa puno suncobrana i ležaljki koji pripadaju obližnjim kafićima na šetalištu. Plaža u Nikitiju je  najuža upravo u ovom delu. Južni deo gradske plaže se nastavlja od kraja šetališta pa na jug, sve do kraja plaže. Ovaj deo plaže je peščan i pesak je malo sitniji nego u centralnom delu gradske plaže. Ovaj deo plaže je takođe i najširi.  Pored plaže ide asflatni put i ima dovoljno mesta za parkiranje sa hladovinom.  Po našem mišljenju ovo je najlepši deo gradske plaže i veoma je dobar za decu. Dovoljno je široka da deca mogu nesmetano da trče, nikada nema gužve, dok je intenzitet saobraćaja na obližnjem putu je vrlo mali. Dubina mora se lagano povećava što je takođe važno zbog dece. Jedina mana ovog dela plaže je ta  što u blizini nema marketa, pa ne bi bilo loše da se opremite vodom i drugim potrebštinama.

Preporučujemo Vam da posetite jedan od najlepših beach barova na Sitoniji. Beach Bar nosi naziv Saint George. Beach bar je odlične lokacije, sa vrhunskom uslugom, prijatnom muzikom i povoljnim cenama.

Egzotične plaže u okolini privlače sve koji vole divljinu i mir, a blizina Neos Marmarasa i Sartija sve one koji žele noćni izlazak i provod. Neke od najpoznatijij plaža na Sitoniji nalaze se u blizini Nikitija: Castri, Agios Ioanis, Koviou, Kalogria, Spathies, Elia, Lagomandra na zapadnoj obali, ali i čuvene Trani Ammouda, Lagonisi, Talgo, Karidi na istoku.

Nadamo se da smo Vam približili Nikiti kao turističku destinaciju.

Ponuda smeštaja Nikiti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media