Parga

Šta reći o mestu koje nikog ne ostavlja ravnodušnim? Parga je mesto u koje se svako zaljubi na prvi pogled, mesto je kao stvoreno za zaljubljene i romantike.

Parga je biser Jonskog mora. Nalazi se južno od Igumenice, u oblasti ispod mesta Sivota, Vrahos i Amoudia beach. Gradić je ušuškan u brdima i osvaja svojim šarenim kućicama. Raznolikost boja kuća u Pargi čini pravi raj za oči .

Do Parge se stiže odličnim auto-putem Egnatia Odos koji se prostire od krajnjeg istoka do lučkog grada Igumenica. Pored Preveze, Igumenica je danas ozbiljan veći grad. U poslednje vreme organizuju se čarter letovi Beograd -Preveza. Za one ljude koje vole da su brzo i bez velikog napora na destinaciji avio prevoz je naravno najbolje rešenje. Avio prevoz se takoše savetuje i za letovanje u Sivoti ili Lefkadi.

Za putnike koji dolaze automobilom par informacija: ulaskom u Grčku vozite se auto putem ka Solunu, nakon 75km  skrećete desno i pratite put ka Atini do skretanja za Veriu i Igumenicu. Kad ste se tu odvojili nastavljate, što mi u šali često kažemo “svemirskim auto-putem”, kroz tunele preko ogromnih mostova.

Prilaskom Igumenici primetićete tablu za Prevezu i Pargu, tu skrećete desno i nakon otprilike 1,5h vožnje stižete do Parge.

Specifičnost ovog mesta jeste da je uglavnom dosta brdovito. Vile su uglavnom smeštene iznad centra koji se nalazi tik uz more.

Mesto je zbog svoje specifičnosti reljefa i okolne prirode izuzetno slikovito. Poslednjih godina je izuzetno posećeno. Parga ima male uske ulice popločane kamenim pločama i predstavlja pravo mediteransko letovalište.

Jedna od najznačanjihi mesta u Pargi je srednjovekovna kula sa muzejskom postavkom koja se nalazi desno od centralnog dela mesta, na brdu odakle puca pogled na centar Parge i na plažu Valtos.

Odavde ćete uživatu u pogledu u bilo kojem delu dana. Pogled prosto puca na more, centar grada i sa druge strane, na pomenutu plažu Valtos i malo zeleno ostrvo Device Marije. Verski festival se održava svake godine u avgustu u čast ove kapele.

Da kažemo koje su  plaže u oblasti Parge najznačajnije:

  • Valtos

  • Sarakiniko

  • Krioneri i Piso Krioneri

  • Liohnos

plaža Piso Krioneri uživo – pogledajte OVDE.

Pored gore nabrojanih plaža u okolini Parge ima puno manjih uvalica gde jedino možete doći malim taxi brodićima koji su stacionirani u luci.

Ako ste došli automobilom možete obići još  Krf, Lefkadu, Zakintos i Kefaloniju.

 

Tokom letnjih meseci  iz Parge možete otići na par lepih izleta:

  • Paxos i Antipaxos

  • Krf

  • Kružna vožnja do okolnih plaža

  • Reka Aheron

  • Zagorohoria

  • Meteori

Odlaskom na ostrva Paxos i Antipaxos, posetićete tri  lokacije koje ćete pamtiti za ceo život. Mali grad po imenu Gaios, koji se nalazi u malenoj prirodnoj uvali popločan kamenom sa kamenim kućicama, ostaviće strahovit utisak na vas. Ovde smo videli i ogromne mačke koje verovatno hrane ugostitelji mesta ribom. Ono što će vas prvenstveno ostaviti bez daha jeste plaža-uvala Voutomi. Prozirna voda, beli kamen i pesak glavne su odlike mesta. Predstavlja jedno od 15 najslikanijih mesta Grčke. 

Plave pećine se nalaze isto na ovoj destinaciji. Ove pećine su služile manjim brodovima kao sklonište tokom plovidbe od oluja i vetrova u nekim starim vremenima.  Kupanje u ovim pećinama je pravi užitak. Prozirna voda, kamene pećine i reljefne stene prirodno isklesane pravi su doživljaj. Izlet koji je broj jedan po našoj preporuci. Organizuje se svakodnevno. U 10h brod kapetan Kuka, koji je uradjen po uzoru na pravio gusarski brod, je posebna priča. Krenite na izlet, pa ćete i sami videti kako to izgleda.

Taksi brodići do plaža Parge

Iz centra Parge svakog dana takozvanim taksi brodićima možete stići do nekih od najlepših plaža. To su plaže: Valtos, Lihnos i Sarakiniko. Cena povratne karte po osobi za Valtos je 4e, za Lihnos 9e, a za Sarakiniko 11e. Takodje, moguće je i da posetite malo ostrvce Agia Paraskevi, cena povratne karte je 3e.

Moramo da napomenemo da je Parga u sezoni jako posećena, pa su moguće gužve. Problem može da bude i parking, a putnicima koji su došli u letovalište autobusom može predstavljati problem udaljenost odredjenih vila od mora i centra i svakako uspon do tih vila. Pored ovih mana, Parga je jedna od najposećenijih destinacija ovog dela Jonskog mora pored Lefkade, Sivote i Vrahosa.

U Pargi ima dovoljno supermarketa, pekara, restorana, taverni, picerija, prodavnica, poslastičara… U centru grada u blizini crkve postoji jedan manji parking prostor gde je parkiranje 4€ za čitav dan, ali se brzo napuni, zbog čega parkiranje u Pargi predstavlja problem.

Rezime celog mesta: odlična lokacija za obilazak ove regije; mesto iz kojeg ćete poneti predivne uspomene,vrlo često ćete čuti, a možda i prisustvovati prosidbama. Ovde parovi dolaze da se venčavaju upravo jer mesto odiše prelepim pejzažima i mestima za fotografisanje. Vrlo često je inspiracija i za profesionalne fotografe.

 

Ponuda smeštaja Parga

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media