Pilion 

Poluostrvo Pilion do skoro je bilo skoro neotkriveno za naše turiste ovaj pravi raj za dušu i oči ovu regiju vole uglavnom ljudi koji su ljibitelji prirodnih lepota mora zelenila i starih živopisnih mesta gde je stalo vreme pre 100god.

Pilion je, u stvari, velika planina čije su obronci ovičeni  selima i prelepim egzotičnim plažama. Makrinica, Portarija, Zagora, Milina i Cagarada su sela u kojima kao da je stalo vreme – kuće su bele, , s krovovima od sivog kamena, i do njih se stiže starim putevima. Egzotične plaže sa šljunkom, lepim poput dragog kamenja, Milopotamos, Fakistra i Agios Joanis, s kristalno plavom vodom, nalaze na istočnom delu poluostrva. Doduše, sa istočne strane su pojedinim danima i veliki talasi. Sa zapadne,  voda je kristalno čista, mirna, a plaže su uglavnom šljunkovite.

Pilion je posežćen tokom cele godine upravo zbog njegove konfiguracije terena čak zimi postoji zimski centar u selu Agriolefkes kod Hanje.

Najbliži veći grad je Volos, a putem se prolazi i pored Larise. Zbog planina, na Pelion se može putovati u bilo koje doba godine.

Poznata turistička mesta su Kala Nera, Milina, Platanijas, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Joanis, Afisos.

Leti, ovde najviše dolaze turisti koji ne vole odmor u ogromnim betonskih hotelima, gužvu na plaži i bezbroj radnji s robom lošeg kvaliteta.

Od Beograda do Volosa ima nešto više od 800km.

Ako ste željni avanture i neistraženog onda vam to neće teško pasti. Ovde ćete naći puno skrivenih uvala nestvarnih boja kao i starinske kuće razbacane po brdima planine Pilion.

Ova živopisna lokacija je odlična za ljude koji vole pravi istinski mir na odmoru kristalno čisto more ,ovde su uglavnom plaže peščano šljunkovite.

Za nas možda najiteresantnija mestu su Kala Nera i Milina:

 

Kala Nera

Kala Nera pripada opštini Milies, nalazi se istočno od Volosa, od koga je udaljeno 18 km. Ovom ribarskom selu posebnu draž daje zaliv Pagasitik, te je postalo jedno od omiljenih letovališta. A na njegovoj jugoistočnoj strani, nalazi se ušće reke Belegrino koje predstavlja prirodnu granicu Kala Nera i sela Koropi. Ovo mesto omiljena je destinacija za odmor ne samo turista, već i Grka, koji smatraju da je ovajdeo Piliona najlepši za relaksaciju i uživanje. U Kala Neri, kao i u njenoj okolini, možete uživati u šetnji, jahanju, biciklizmu, ronjenju, vodenim, ali i zimskim sportovima… Takođe, Kala Nera je savršeno mesto odakle možete započeti upoznavanje celog poluostrva, poznatog i kao„mitska zemlja čuvenih Kentaura i Argonauta“.

Milina

Milina je vrlo impresivno priobalno mesto, udaljeno 48 km od Volosa. Duž gradske plaže nalaze se brojni kafići, barovi, restorani i taverne u kojima možete, uz kupovinu pića, iznajmiti suncobran i ležaljke a za one koje uživaju u noćnom životu postoji i disko klub. Mesto je vrlo živo tokom letnjih meseci jer se odvijaju brojni festivali uz tradicionalnu grčku muziku i ples. Plaže u oblasti Miline su uglavnom peščane. Plavo, tirkizno more, čista voda, prelepe uvale i zeleni maslinjaci, svake godine privlače sve veći broj turista.

Samo mesto gleda na dva mala ostrva: Alatas i Parsoudas u zalivu Pagasitikos. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca, kojima mozete obići ova ostrva. Iz Miline se organizuju izleti za Trikeri, tradicionalno grčko selo na krajnjem jugu Piliona.

Bilo koje mesto da izaberete na poluostrvu Pilion siguni smo da ćete uživati zato kofere u gepek i put pod noge.

Ponuda smeštaja Pilion

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media