Sivota

Sivotu mnogi nazivaju “Grčkim Karibima”. Mi bismo pre rekli da ne vredi da Vam je neko opisuje dok ne odete i ne vidite je uživo. Sivota je čarobno mesto ušuškano u okolnim brdima. Centralni deo mesta popločan je kamenim pločama. Čim budete došli u Sivotu kupiće Vas specifičan mir mesta. Obično svi dodjemo u jutarnjim satima, pa je taj mir još prisutniji.

Sivota je udaljena od grčko-makedonske granice oko 3,5h vožnje automobilom. Do Sivote se stiže odličnim auto- putem koji se prostire već od Soluna. Put inače vodi do čuvene luke Igumenice i luke iz koje se ide na Krf. Preporučujemo da idete do Igumenice i nakon dolaska u mesto odvojite se na raskrnici desno ka Sivoti koja je odatle udaljena 26km.

Igumenica je ozbiljan grad na obali mora sa lukom iz koje isplovljavaju brodovi i trajekti za mnoge destinacije, od Italije, Turske do daljih zemalja. U Igumenici postoji Lidl i mnoštvo prodavnica, butika, kafića, retorana, taverni. U centranom delu mesta, malo iznad luke, nalazi se prelep trg.

Kad ste krenuli od Igumenice ka Sivoti, vozićete se krivudavim putem uz prelepo Jonsko more i mnoge vidikovce od kojih zastaje dah. Sigurni smo da ćete i pored umora od puta zastati na trenutak i slikati predivne pejzaže plavog Jonskog mora. Do Sivote vam treba oko 35min lagane vožnje. Proći ćete kroz mesto Plataria koje ima lepu plažu. Kad ste prošli mesto, do Sivote Vas deli još nekih 15km. Ispred Sivote postoji prelepi vidikovac koji pruža prelep pogled na celo mesto.

Ulaskom u Sivotu dolazite na kružni tok. Desno odavde  je centar i veliki javni parking. Ispred parkinga je turistički vozić koji vozi do plaža koje se nalaze van mesta.

Mesto je ime dobilo po bitci koja se odigrala oko 433. godine p.n.e. Idealno je za obilazak cele regije. Parga je udaljena nekih 35km. Sivota  po zadnjem popisu 2011. godine ima oko 880 stanovnika, a cela opština oko 2700. U mestu ima svega onoga što je potrebno za jedan lep i ugodan odmor. Mesto ne preporučujemo ljudima koji su željni ludog provoda. Ovde ćete uvek pronaći zabavu, ali ne do kasnih sati. Poslednjih godina bila je samo jedna diskoteka koja je bila dislocirana i u kojoj su se žurke odvijale do sitnih sati. Nećete biti uskraćeni za užitak boravka u Sivoti sedeći u nekom od moderno opremljenih kafića koji se nalaze tik uz more. Upaljene sveće na stolovima, zvuk talasa i grčka muzika… nema šta pravi… hedonizam.

Naspram Sivote se nalazi par ostrvaca do kojih možete doći na 2 načina, malim čamcima koji voze na svakih pola sata -sat i ili da iznajmite čamac. U Sivoti, na više mesta, postoji renta čamaca. Dobre cene i čamce naći ćete u delu kod plaže Stavedo ili Zery Beach. Cene se kreću od 50-70eura za ceo dan, plus gorivo. Ovde možete iznajmiti i skuter, pedalinu ili kajak.

U Sivoti ima delova koja su na uzvišenju. Mnogi kažu da je Sivota destinacija gde ne možete bez kola, ali to je stvar koja je uvek diskutabilna, jer ima plaža koje su udaljene i do 2 km, a nekim ljudima nije problem da prošetaju. Takodje, spomenuli smo vozić koji vozi do njih, tako da nema razloga za brigu ukoliko ste u Sivotu došli autobusom.

Sivota je svakako našim turistima poznata od pre par godina, a ono po čemu je turisti pamte jesu svakako plaže:

 • Karvuno Beach

 • Zeri Beach

 • Galikos Molos

 • Zavia

 • Mikri Ammos

 • Mega Ammos

 • Mega Drafi

 • Ag Paraskevi

 • Dei Beach

 • Bela vraka Beach

 • Arila beach

 • Karavostasi Beach

 • Pisina Beach

 • Diaporo Beach

Agios Nikolaos, Mavro Oros i Mourtemeno su ostrva koja se nalaze preko puta ovog živopisnog mesta. Najpoznatija plaža na njima je Pisina beach. Pisina u prevodu znači bazen. Svakako da ovo nije jedini dragulj na ovim ostrvcima, mnogo je lepih mesta gde možete uživati.

1. Karvuno beach je peščana plaža. Beli pesak i postepen ulazak u more je karakteristika ove plaže. Udaljena je od centra mesta nekih 500m. Plaža u pozadini ima beach bar Karvuno, kao i luksuzne vile istog imena sa bazenima i izlaskom na plažu. Plaža je u uvali, pa skoro da nikad nema talasa. Ako do nje dolazite kolima vrlo lako možete parkirati na parkingu koji je u blizini. Parking je besplatan i u hladovini maslina. Ovde ćete vrlo često videti luksuzne jahte.

2. Zeri Beach je plaža za ljubitelje dobrog beach bara i taverne na plaži. Ovde možete da iznajmite čamac ili nešto od sportova na vodi. Parking se nalazi tik uz plažu. Prirodan hlad pokriva veći deo plaže, tako da je plaža odlična opcija za porodice sa malom decom. Sa plaže se vidi luka, kao i ostrva Sivote. Uz samu plažu se nalazi mini aqua park koji je prilagodjen za decu.

3. Galikos Molos je gradska plaža. Plaža je uža plaža, u pozadini ima beach bar. Do same plaže od centra mesta je potrebno pešice svega par minuta. Ovde je plaža više šljunkovita. Ležaljke i suncobrane uz piće dobijate gratis.

4.  Zavia beach je udaljena od centra nekih 700m. Plaža je peščana sa prirodnom hladovinom. Parking je uz samu plažu. Ovde isto postoji bar i kantina. Uz kupljeno piće na korišćenje dobijate ležaljke i suncobran. Plaža je ocenjena kao jedna od hladnijih zbog prirodnih izvora slatke vode koja se ulivaju baš u ovom delu. Plaža je vrlo posećena zbog prirodnog hlada i blizine smeštaja.

5. Dei beach  se nalazi na nekih 400 metara od Zeri beach. Plaža je peščano-šljunkovita. U pozadini, u hladu, možete parkirati vozilo. Vrlo retko ima ležaljki i suncobrana, plaža je više divlja, ali uprkos tome dobro posećena.

Gore navedene plaže se nalaze u najbližem delu centra i luke, pa ih nazivamo gradskim plažama. Do njih uglavnom treba par minuta.

6.  Mikri Ammos je plaža koja je peščano-šljunkovita. Vrlo je popularna kod mladje populacije iz razloga što je dobro opremljena sadržajem. Parking je moguć u hladovini stoletnih maslina. Mikri Amos nije ogromna plaža, širine je nekih 300metara. Ušuškana u uvali sa kristalno-bisernom vodom kupiće svakog ko kroči na nju. Poseduje odličan beach bar. Ležaljke, suncobrani i lejzi begovi su nešto što ovu plažu odvaja od drugih. Mladi su oduševljeni izborom muzike koju obično pušta odličan dj. Ovo mesto obožavaju i ljubitelji ronjenja. Do ove plaže vozi vozić iz centra od kojeg je udaljena nekih 2,8km. Vrlo često možete videti ljude koji dodju i pešaka. Za to je potrebno izdvojiti oko 35min. Ovo je jedna od plaža na kojoj se dodatno naplaćuju ležaljke. Komplet košta od 8 do 12eura.

7. Mega Ammos je peščana plaža udaljena nekih 1,8km od centra. Prelepa peščana plaža sa odličnim tavernama u pozadini. U dvorištima taverni moguć je parking. Plaža je celom svojom širinom opremljena ležaljkama i suncobranima. Cene pića se kreću od 1,5eur do 12 eura. Uz kupljeno piće, i ovde besplatno na korišćenje dobijate ležaljke i suncobran. Ovde možete fino ručati uz samu obalu. Mi preporučujemo tavernu koja se zove Megga Ammos i nalazi se skroz desno. Cene nisu visoke, porciju ražnjića sa prilogom možete naći već od 5eura. Ukoliko želite svežu ribu morate odvojiti malo više novca, od 12 do 25 eura po osobi. Jedan deo plaže je rezervisan za sportove na vodi.

8. Mega Drafi je mala kamenita plaža sa krupnim kamenom u uvali. Od centra Sivote udaljena je oko 3,5km. Ovde isto ima mesta za parking. Plaža je u divljini, ali ipak delom pokrivena plažnim mobilijarom. Ovde postoji kantina, tj. pokretni bar. Struja sa agregata je ovde neophodna jer smo rekli da je divljina.

9. Ag. Paraskevi je plaža koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Pesak je zlatne boje, more tirkizno. Naspram plaže nalazi se ostrvce do kog se može preplivati. Plaža nosi ime po crkvi Svete Petke koja se nalazi na uzvišici tik uz plažu. Doći u Sivotu, a ne obići ovu plažu predstavlja pravi promašaj. Parking postoji i ne naplaćuje se. Plaža ima ležaljke i suncobrane. Ulazak u more je postepen, pa je pravi raj za decu.

10. Bela Vraka je jedna od najslikanijih plaža Sivote. Peščani sprud se nalazi na nekih 1km od centra. Plažu možete “pregazititi”, tj. sa jednog kraja na drugi kraj plaže možete preći pešice. Voda je ovde nešto iznad kolena. Po našem mišljenu plaža koja nije na nas ostavila neki pun utisak, osim slikovitosti.

11. Arila Beach je jedna od udaljenijih plaža, zbog toga preporučujemo celodnevni boravak na njoj. Plaža je ogromna i peščana, sa peskom koji je tvrdo utaban. Zbog dugačkog plićaka predstavlja raj za decu. Roditelji će bezbrižno odmarati na ležaljkama, a deca uživati u plićaku. Na plaži postoje taverne, parking, kao i toalet i tuševi. Jedan od beach barova ima toliko igračaka za vodu, tako da ne može da vam bude dosadno. Takodje, uz svaki komlpet ležaljki dobijate štipaljke za peškire, kao i lavor sa vodom u kojem možete oprati noge od peska.

12. Karavostasi Beach je svakako najudaljenija plaža od centra Sivote. Odličan izbor za ljubitelje ogromnih plaža. Plaža je šljunkovita sa vrlo čestim talasima pošto je u pitanju otvoreno Jonsko more. Pozadina plaže je rezervisana za beach barove u vidu pokretnih kantina.

13. Diaporo beach je jedna od onih plaža do kojih voze taxi brodići ili čamci. Obavezno je da ponesete Vaš suncobran, inače nema hladovine. Voda je kristalno čista i pruža prelep pogled na ostatak ostrva.

14. Pisina beach  ili bazen u prevodi. Slika govori više od reči… Do plaže je moguć dolazak taxi brodićem ili čamcem. Odlična plaža zavučena u uvali, kristalno smaragdna boja mora i beli pesak, stvoriće osećaj kao da ste na Bahamima.

Šta posetiti iz Sivote:

 1. Ostrva Paxos i Anti Paxos

 2. Reku Aheron 

 3. Pargu

 4. Krf 

Restorani i taverne za preporuku:

 1. Georgeos family ( ako želite da jedete ribu i morske plodove)

 2. Restaurant Trehantiri

 3. Melenio (odlična poslastičarnica)

 4. Steak house (restoran klasičnog roštilja)

 5. Mamma Mia (odlična picerija gde peku pice na drva)

Što se tiče osnovnog sadržaja u mestu:

 • Apoteka

 • Ambulanta

 • Crkva

 • 2 super marketa i par manjih

 • Prodavnice suvenira

 • Policija

 • Renta car

Sivota plaže Mapa

 

 

 

Vozić do plaža Sivote:

Vozić u Sivoti kako funkcioniše i cene ?

Vrlo često imamo ovo pitanje pa evo odgovora iz prve ruke !

Za sve one koji su došli organizovanim grupnim prevozom, bilo autobusom ili avionom, da se ne brinu. Lako će obići sve plaže u okolini Sivote.. Četiri  puta u prepodnevnim satima ide iz Sivote, i četiri puta popodne je povratak u mesto sa ovih plaza. Konkretno, cena povratne karte do plaze Agia Paraskevi je 3,5 eur, dok je za ove prethodno pomenute plaze, cena 2 eur po pravcu.

Jedino sa Ag paraskevi je povratak zadnji u 17.45 ali svake godine dodje do malih promena sve informacije ćete dobiti na samom polasku kod kružnog toka odakle i kreće vozić.

 

 

Da rezimiramo… mesto je manje, prvenstveno za ljubitelje prirode i plaža. Sigurni smo da će vam boravak u Sivoti doneti mnogo lepih trenutaka. Netaknuta priroda, spoj borovine, mora i ljubaznih domaćina učiniće Vaš boravak nezaboravniim. Sigurni smo da ćete poželeti da se još koji put vratite u Sivotu.

 

Ponuda smeštaja Sivota

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media