Stavros

Stavros, mesto koje se nalazi 80-ak km od Soluna u severo-istočnom delu Grčke, bukvalno je na 5km od auto puta Egnatia Odos. Mesto je poznato i kao vazdušna banja. Okružena je bujnim zelenilom. U samom mestu, uz jedan deo plaže, nalazi se drvored platana koji u toplim danima daju odličnu hladovinu .Stavros ima oko 4000 stanovnika i mesto je koje živi i preko zime. Svakako da je primarna delatnost gradjana turizam, ali tu su  naravno i da ribarstvo, poljoprivreda, proizvodnja meda, ratarstvo…

Stavros je mesto kao stvoreno za odmor. Mir i tišinu ćete  pronaći u skoro svakom delu. Centralnim delom dominira raskošni park sa klupama, mala luka i centraLni trg gde se nalazi gradska kuća i opština.

Stavros uglavnom posećuju porodice sa malom decom. U jednom delu se nalazi zabavni luna park koji deca prosto obožavaju. Mesto se nalazi u blizini poznatih letovališta ove regije: Asprovalte, Nea Vrasne i Vrasne Paralije. Kilometarska plaža koja se pruža duž mesta je uglavnom peščana i sa postepenim ulaskom u more.

Ako ste rešili da doputujete automobilom do Stavrosa, svakako da imate niz mogućnosti da obidjete. Jedna od njih su Solun i Kavala. Kada ste već krenuli do Kavale, svakako je proporuka da deo dana provedete na plaži koja se nalazi usputno,  a to je Amolofi Beach. Amolofi Beach se nalazi u blizini mesta Nea Peramos. Plaža je peščana, dok sitan pesak, kao u pustinji, čini sigurno zadovoljstvo boravka. Inače, Amolofi u prevodu znači peščano brdo.

U mestu postoji jedna banka koja vikendom ne radi, pa transakcije možete jedino uraditi na bankomatu.

Ukoliko ste u Stavrosud došli autobusom možete do okolnih mesta, npr. do Asprovalte, otići autobusom. Autobus ide na svakih sat vremena po ceni od 1,2eura po pravcu, ili ako ste rešili da odete do Soluna, to će vas kostati oko 6,5eura.

Mesto obiluje prodavnicama sa raznovrsnom ponudom, od voća i povrća, do robe široke potrošnje.

U mestu postoje dva mega marketa koje vrlo lako možete naći jer se nalaze na samom ulazu u Stavros. Oba su dobro snabdevena i povoljna.  Na par kilometara od Stavrosa nalazi se i poznati lanac Lidl, koji svako treba posetiti prvenstveno zbog cena i akcija.

Stvaros je mesto za koje kažemo da nije skupo i gde ćete se sigurno moći lepo provesti.

Plaže su, kao što smo prethodno i rekli, peščane i delimo ih na tri dela :

 • Gradska Plaža, novi deo Stavrosa
 • Plaža Platani Stavros
 • Plaža Miljes Stavros

Gradska plaža se prostire levo od centra ka Asprovalti i Nea Vrasna. Ono što karakteriše ovu plažu je postepen ulazak u more. Na nekim delovima ima sitnijeg kamenja, dok je ipak veći deo peščano-šljunkovit.

Platani plaža se nalazi desno od centra gledano ka moru. Oivičena je platanima koji dostižu visinu i do 25m. Tokom celog dana je odlična hladovina. Ovde ćete vrlo često videti roditelje sa malom decom, upravo zbog hladovine i postepenog ulaska u more. Na Platanima postoje i barovi i leželjke koje uz piće možete koristiti tokom celog dana.

Miljes plaža  je bukvalno nastavak plaže Platani, ali na njoj nema hladovine. Ono što je karakteriše jeste velika plitkoća. Na nekim delovima i na 50m od obale voda ne prelazi 1,5m dubine.

Ljubazni domaćini dodatno će doprineti da se osećate kao kod kuće. Ovde uglavnom letuju Poljaci, Česi, Rumuni i Bugari. Gostiju iz Centralne Evrope ima jako malo.

U skoro svim restoranima naći ćete menu na srpskom jeziku. Samo sporazumevanje na Srpskom u mestu ne predstavlja problem. Ovde možete uplatiti pansionsku hranu. Cene se kreću od 100 do 150eura. Uglavnom za doručak treba izdvojiti 120eura. On se služi od 08-10h, dok večera od 17-19h. Ako vam se ta varijanta ne svidja, u svakom restoranu porciju nečega možete naći već od 4eura pa do 25 eura, ako je u pitanju neka skuplja morska riba.

U Stavrosu se četvrtkom održava pijaca i na njoj, po povoljnim cenama, možete kupiti voće, povrće, odeću, obuću i slično.

Giros pica ili varijanta fast food-a  kreće se od 1,8eura za giros, do parčeta pice koje je do 2,5eura ili cele srednje pice koja je oko 6,5eura.

Stavros se iz godine u godinu širi i to na stranu ka Asprovalti. Svake godine nikne po par vila sa prelepim sadržajem koji je često obogaćen i bazenom. Vile uglavnom prave ljudi koji su kapital stekli radeći kao doktori i profesori ili se bave privatnim biznisom, pa su novac uložili u turizam gradeći.

Stavros nije tako veliko mesto, pa razmislite da ga obidjete u sopstvenoj režiji kolima ili u organizaciji lokalnih agencija koje mogu da vam organizuju neki od izleta. Rentiranje kola ili skutera je moguće u par agencija koji pružaju tu uslugu. Cene se kreću od 25eura na dan za auto, dok skuter možete iznajmiti već od 15eura po danu. Svakako, ako se odlučite za više dana. postoji dogovor za manju cenu.

Šta obići u blizini Stavrosa :

 • Asprovalta
 • Nea vrasna
 • Vrasna Paralija
 • Stagira
 • Olimpiada
 • Jerisos

Pitanje koje se vrlo često postavlja jeste šta to mladi mogu da rade u Stavrosu. U Stavrosu radi diskoteka Cross, ali mnoštvo kafića koji rade do 01h.

Neki od beach barova koji su za preporuku su svakako:

 • Malibu Beach Bar Stavros Novi deo Stavrosa
 • Anemos Beach Bar Stavros Novi deo Stavrosa
 • Coctail Beach bar Stavros Platani plaža
 • Kozi Beach Bar Stavros Platani plaža
 • Ectasiy Beach Bar Stavros Platani plaža
 • Favela Beac Bar Stavros Platani plaža
 • Yabanaki Beach Bar Stavros  Miljes plaža
 • Myle Beach Bar Stavros Miljes plaža
 • Splatsh Beach Bar Stavros Miljes plaža

U svakom beach baru uz konzumaciju pića, čije se cene kreću od 1.5eura do 12 eura, dobijate na korišćenje suncobran i ležaljku.

Plaže koje nisu u samom mestu, a svakako su vredne pažnje, nose imena po Beach barovima koji se nalaze na njima:

 •  Proti ammoudia Cuba Beach Bar
 • Olimpiada Beach
 • Balkonaki Beach
 • Zougla Beach
 • Babylon Beach

Ove plaže se nalaze uglavnom južno ka Svetoj Gori. Dobro su obeležene i na svim postoji mogućnost za parking. Takođe, poseduju tuševe i odlične beach barove i retko su pokrivene wi fi jer nisu u naseljenim mestima nego u  divljini. Od svih plaža na nas je najveći utisak ostavila plaža Cuba Beach.

 

Ponuda smeštaja Stavros

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media