Skrivene plaže Tasosa

Skrivene plaže Tasosa

Tasos je najsevernije grčko ostrvo i našim turistima najomiljenije. Privrženost ostrvu nije samo posledica uglavnom neuređenih plaža. Ima ih svake vrste i za svačiji ukus: peščanih, šljunkovitih i stenovitih. Plaže na Tasosu su predivne, dok je voda je čista. Ima plaža za različite ukuse i sve vrste gostiju, od onih koje vole zabavu, pa sve do onih koji žele mirne i opuštajuće trenutke uz kristalno čisto, tirkizno more. Većina plaža ima Plavu zastavicu, garant kvaliteta i čistoće. Većina plaža je sa šumovitim zaleđem i lakim pristupom sa glavnog puta koji prati obalu ostrva. Da bi bili u prilici da obiđete makar najpopularnije plaže, neophodno je da ste motorizovani sopstvenim vozilom, rentiranim autom, skuterom ili da se oslonite na redovan, ali nedovoljno čest autobuski prevoz. Osim lepih plaža, atrakcija ostrva su oblasti bogate šumom izuzev zapadnog dela ostrva, prema Atosu. Zahvaljujući borovoj šumi, na Tasosu se proizvodi odličan med koji je ponos meštana. Najposećenija letovališta su Limenas, odnosno grad Tasos, koji je luka i administrativni centar ostrva, Limenarija i Potos. Dva naselja koja mame pažnju su pre svega etno selo Agia Paraskevi koja se nalazi u brdu iznad Golden Beach-a, na južnoj strani ostrva i Teologos, selo nedaleko od Potosa. Manastir Arhangela Mihaila se nalazi na litici nad morem, na jugozapadnoj obali.

 • MERMERNA PLAŽA

Mermerna plaža je plaža zaista drugačija od svih ostalih. Njena lepota, kao i boja vode ne mogu se opisati rečima. Do nje ćete doći tako što od rampe za ulazak na plažu Makrijamos skrenete desno. Plaža je poluorganizovana, sa kafeterijom brze hrane i ležaljkama. Sitni beli mermerni kamenčići prekrivaju celu plažu. Bela obala stvoriće utisak da ste na snegu. Sunčevi zraci se odbijaju od tla i zaslepljuju tako da je dobro nositi naočari za sunce. Pravi užitak nastaje tek kada uđete u vodu. Boja mora je nestvarno plava, kao da ste na nekoj egzotičnoj plaži. Sve dok budete bili u vodi nećete prestati da joj se divite. Osećaj je zaista neopisiv!

 

 • GOLDEN BEACH

Golden Beach je najpopularnija plaža Tasosa koja se proteže od Limenasa, duž istočne obale, u dužini od 12 km. Ovu čarobnu uvalu zapljuskuje kristalno čista voda, a sam ulaz u vodu je postepen i veoma komforan i za starije i za decu. Plaža je kompletno uredjena, a u njenoj okolini je poslednjih nekoliko godina niklo čitavo naselje sa modernim hotelima, apartmanima i privatnim kućama. Organizovana je, a ležaljke možete iznajmiti za 2,5e ili ih dobiti besplatno uz piće, a možete postaviti i svoj peškir i suncobran. Na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje. Duž cele plaže nižu se odlični restorani, taverne i barovi. Plaža povremeno ima talase koji nisu veliki, a bezopasni su jer su u plićaku. Golden Beach je pravi izbor za Vas ukoliko imate malu decu koja vole da se igraju u pesku ili da se brčkaju u plićaku. Prava dubina za plivanje počinje tek na 50-ak metara od obale.

 • MAKRIAMOS

Jedina plaža na Tasosu na kojoj se ulaz plaća jeste upravo Makrijamos. Peščana plaža je privatna, organizovana i pripada kompleksu istoimenih bungalova. 3e se naplaćuje ulaz za odrasle, dok je za decu do 12 godina 1,5e, dok set ležaljki i suncobrana na plaži iznosi 6e.  Plaža je interesantna jer je okružena borovima i zelenilom, lepim stenama, zelenim površinama sa cvećem, popločanim stazicama i lepim baštama. U kompleksu postoji i rezervat sa velikim brojem srna, koje su vrlo pitome i rado prihvataju hranu koju im nude deca. Kada platite ulaz imate pravo korišćenja bazena i ležaljki, dok je deci na raspolaganju veliki broj igračaka. Makriamos je plaža poznata po sitnom, beličastom pesku na obali i u vodi. Voda je veoma čista i ima lepu, tirkiznu boju. Idealna je za decu, jer ima jako dug plićak i bezbedan ulaz, bez ježeva i kamenja. Za skakanje služi  plutajuća stena koja se nalazi u vodi. Obično se do sredine juna i posle 15. septembra ulaz ne naplaćuje. Udaljenost od magistrale, grada i saobraćaja (oko 2km) predstavlja veliku prednost ove plaže i uopšte celog kompleksa, pa je plaža idealno mesto za potpuno opuštanje uz miris borova.

 

 • PARADISE BEACH

Jedna od najlepšhih plaža na ostrvu je plaža Paradise beach. Plaža je dosta duga, organizovana i čista. Prekrivena je najsitnijim peskom poput praha, i na obali i u vodi. Plićak se proteže sve do nekih 60-70 metara od obale. Plaža je raj za malu decu zbog dugog plićaka, tople vode i sitnog peska. Tokom avgusta, kada duvaju takozvani vetrovi meltemi, talasi znaju biti veći te u njima uživaju odrasli, ali i deca u plićaku. Kada nema talasa, Paradise beach je najbezbednija plaža na svetu, jer je voda do članaka prvih desetak metara od obale, a na svakih narednih deset metara povećava se za nekoliko centimetara. Ponekad usred vode bude i peščanih sprudova na kojima turisti postavljaju ležaljke i suncobrane. Cena seta od dve ležaljke i jednog suncobrana iznosi 7e. Svakako, ukoliko niste raspoloženi za plaćanje, svoj suncobran i ležaljku možete  postaviti na plaži. Plaža raspolaže  jednim barom i restoranom, kao i kantinom sa odličnom hranom. Istočni deo plaže je nudistički. Tuš postoji u okviru bara i naplaćuje se (oko 50 centi tuširanje).

 

 • TRIPITI BEACH

Plaža Tripiti jedna je od najširih. Obala je prekrivena veoma sitnim peskom, a u vodi su uglavnom kamene ploče. Na desnoj strani plaže, gledano sa obale, je mali peščano-šljunkoviti deo u vodi i to je u isto vreme jedini deo plaže koji je pogodan za manju decu. Na plaži postoji nekoliko tuševa i restorana, mreža za odbojku, sto za stoni tenis, kao i kafić. Zbog svoje širine i sitnog peska pogodna je za tenis, bacanje frizbija, fudbal na pesku, odbojku i igru dece. Ukoliko iznajmite ležaljke koje pripadaju hotelu Blue Dream Palace ili popijete piće u njihovom baru, možete besplatno koristiti bazen ovog hotela koji se nalazi na samoj plaži. Cena ležaljke je 3€, a u cenu ulaze i piće ili kafa. U okviru odličnog  bara Plavoulis ležaljke su besplatne, takođe postoji i tuševi. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja plaža Tripiti je pravi izbor za Vas sa obzirom da ima bogat podvodni svet, kao i vodu koja je kristalno čista. Na plaži je dostupan besplatan bežični internet. Na njoj retko ima gužve, obično nema ni graje dece. Stvorena je za odmor i sunčanje uz dobru knjigu, ronjenje, sportove na pesku i skakanje sa obližnjih stena.

 

 • ALIKI BEACH

Aliki je lepa uvala i najpoznatija plaža na ostrvu. Aliki je uska, peščana plaža sa nestvarno tirkiznom bojom mora. Kupača ima od aprila do oktobra i samim tim predstavlja jednu od najposećenijih plaža ostrva.  Tokom špica sezone  na ovoj plaži je uglavnom velika gužva, naročito tokom vikenda kada ostrvo posećuju Grci iz kontinentalnog dela. Plaža je organizovana, krcata ležaljkama i suncobranima koji se uglavnom ne naplaćuju, ali ste u obavezi da popijete piće ili da čak ručate u nekom od restorana. Aliki je poznata po veoma sitnom pesku, poput brašna i na obali i u vodi. Dubina se postepeno povećava te je plaža idealna za decu, ali i za plivače jer nema dugog plićaka. Voda je toliko prozirna da i na velikoj dubini možete jasno videti dno i morski svet. U levom delu plaže ima hlada, ali i kamenja u vodi. Poslednjih godina morske struje su sa plaže odnele pesak, pa je sada ulaz u more na nekim delovima kamenit. Aliki je raj za ronjenje i snorkeling. Sunčanje se preporučuje u desnom delu plaže gde ima puno ravnih stena. Nekih stotinak metara od mirne uvale, videćete malu kapelicu u steni posvećenu Presvetoj Bogorodici. Automobil možete parkirati u zaleđu plaže i pored magistrale na proširenjima. Preporučujemo Vam da na Aliki poranite s obzirom na to da na plaži uglavnom ima gužve, pa se dešava da je jako teško pronaći slobodno parking mesto.

 

 • PSILI AMOS

Plaža Psili Amos je po mnogima jedna od najlepših plaža na ostrvu. Nalazi se oko 5km južno od Potosa. Plaža je u potpunosti peščana. Pesak je veoma sitan i mekan. Boja vode je svetlo plava, veoma čista i bistra. Na plaži postoje tri bara i jedan restoran. Ležaljke se dobijaju besplatno uz piće u baru Blue Velvet, dok se u druga dva bara plaćaju. Cena iznosi od 2e do 10e sa konzumacijom. Za korišćenje baldahina određena je minimalna konzumacija (oko 10e). Na obodima plaža se nalaze lepe, glatke stene, na kojima se mogu postaviti peškiri, a ima i malo prirodnog hlada, posebno u okviru bara Blue Velvet. Plaža je veoma popularna pa su često gužve jako velike, naročito tokom vikenda. Iznad puta postoji veliki parking za posetioce. Psili Amos je jedna od retkih plaža na Tasosu sa glasnom muzikom. Najveći broj posetilaca ove plaže su mlađi ljudi, pa se tako povremeno organizuju popodnevne žurke i pena zabave. Na ovoj plaži se možete oprobati u vodenim sportovima, igrati odbojku na pesku, đuskati uz lepu muziku i plivati u predivnoj vodi. Plaža ima tuševe, a dubina je postepena pa je idealna kako za odrasle tako i za brčkanje dece.

 

 • PAHIS BEACH

Pahis je jedna od najpoznatijih organizovanih peščanih plaža. Na plaži ima dosta prirodnog hlada jer je okružena borovima. Upravo zbog toga je naročito vole porodice sa malom decom, s obzirom na to da deca po čitav dan mogu da se slobodno igraju, utrčavaju i istrčavaju iz vode, bez straha da će izgoreti na suncu.  Sitan pesak je i na obali i u vodi pa je i iz tog razloga idealna za brčkanje dece. Automobilom se može prići plaži i parkirati u hladu maslina i borova. Na plaži postoje dva restorana i dva kafića. Ležaljke se naplaćaju 2e, a uz piće ih možete dobiti besplatno. Ukoliko želite možete postaviti svoj suncobran i peškir. Plaža ima tuš i kabine za presvlačenje. Plažu je najbolje posetiti u jutarnjim časovima kako biste zauzeli dobro mesto u hladu. Do Pahisa možete stići iz Limenasa 10km zapadnom obalom, odmah posle skretanja za hotel Louloudis, ili, ukoliko idete iz pravca Limenarije i Potosa, onda na nju nailazite odmah posle mesta Skala Rahoni. Kada vidite veliki natpis Pachis Beach Hotel, skrenite levo i odmah ste na plaži.

 

 • NOTOS BEACH

Notos plaža nalazi se 3km istočno od Potosa, odmah iza plaže Roso Gremos od koje je deli samo stena. Plaža je mala, sa strmom stazicom od 30-ak metara, ali sa izuzetno čistom vodom i sitnim peskom i na obali i u vodi i defintivno je jedna od najlepših plaža na ostrvu. Dubina je postepena pa je plaža pogodna i za decu. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke koje kostaju 2€, a komplet 6€ (dve ležaljke i suncobran), a možete postaviti i svoj peškir i suncobran. Plaža nema beach bar, tuš, ni kabine za presvlačenje. Automobil je najbolje parkirati na proširenju pored magistrale, neposredno iza plaže Roso Gremos. Stazicom preko stene možete stići do Roso Gremos plaže, a bolji plivači mogu i preplivati.

 

 • ATSPAS BEACH

Plaža Atspas je jedna od tri plaže koje se nalaze u Skali Marijes. Udaljena je 6km od Limenarije zapadnom obalom.  Najpoznatija je po sitnom pesku i u vodi i na obali, kao i jako dugom plićaku, pa je veoma pogodna za porodice sa malom decom. Plažu krase divni zalasci sunca, veliki suncobrani od trske i veoma čista voda. Komplet od dve ležaljke i jednog suncobrana naplaćuje se 7e, a možete postaviti i svoju opremu ako želite. Na plaži postoji mreža za odbojku. Plaža nema tuš. Auto možete parkirati u hladu pored plaže ili pored puta. U vodi možete videti po koju morsku zvezdu, a na okolnim stenama hobotnicu. Na Atspasu, po mišljenju mnogih, možete videti najlepši zalazak sunca. Plaža je i inače najlepša u kasnim poslepodnevnim časovima, kada je bez gužve, a voda u plićaku se zagreje. Na 50-ak metara od nje postoji supermarket, a na 500m odlične taverne koje se nalaze u samom centru Skale Marijes. Na ovoj plaži možete do mraka da uživate u miru, toploj vodi i laganoj muzici iz bara.

 

 • GIOLA BEACH

Kažu da je Bog bio veoma darežljiv kada je Tasosu darivao prirodu. Jedan od najlepših prirodnih poklona jeste bazen u steni, Giola. Bazen se nalazi sasvim blizu mora. Boja vode je kristalno čista i prozirna, svetlozelene ili tamnozelene boje. Boja vode naročito dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamno-plavom morskom vodom. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena pa je voda u njemu slana. Interesanto je videti bazen kada ga zapljuskuju talasi. U njemu je voda u odnosu na more uvek toplija, te je tako kupanje više nego prijatno. Po legendi Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu. Po drugoj legendi Zevs je stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu pa se Giola još naziva i Afroditina suza. Giola se nalazi u mestu Astris. Kada iz pravca Potosa dodjete u Astris vozite sve do samog izlaza iz mesta. Oko 300-400m nakon hotela Aeria, ugledaćete tablu na kojoj piše “Sirines” sa desne strane magistrale. Tu se isključujete sa magistralnog puta i krećete zemljanim putem kojim vozite nizbrdo prema moru. Isti taj put zatim nastavlja da se uspinje i vozite njime sve do kamene kućice kod koje je najbolje parkirati auto i nastaviti pešice. Put do kućice je prilično strm i pun rupa. Od kamene kućice se spuštate prema moru nekih desetak minuta, po nekima blago ulevo pošto put ne postoji. Kada budete došli do stena treba pažljivo gledati jer se Giola vidi tek kada joj se baš približite. Moramo naglasiti da obavezno morate biti pažljivi prilikom ulaska u bazen jer se neretko dešava da se posetioci povrede. Znamo takođe da je jako privlačno, ali ako je ikako moguće izbegnite skakanje u bazen zbog kamenja koje postoji u vodi i zbog toga što se voda nekada povuče pa dubina nije dovoljno velika za bezbedno skakanje.

 

 Ponuda smeštaja Tasos

 

Izrada web sajta Progressive Media