Šta sme da se nosi od hrane u Grčku?

Nakon pisanja novina da su putnici koji su se uputili na planirano letovanje u Grčku doživeli određene neprijatnosti i da im je bila oduzimana hrana, stvorila se određena nedoumica šta je istina, a šta ne!

Svakodnevno, imamo preko 20 poziva sa pitanjem šta se dešava na granici sa Grčkom? Da li oduzimaju hranu putnicima? Rešili smo da napišemo tekst i podelimo sa Vama naše saznanje.

 

Istina je da Grci nisu usvojili ni jedan novi propisi i da se i dalje primenjuju zakoni Evropske unije koji su na snazi već više od deset godina. Meso, mleko, jogurt, pavlaka i ostali proizvodi su i ranije bili zabranjeni, a to što su Grčke pogranične službe to tolerisale do sada je drugi pojam. Zamislite situaciju, da se na granici nalazi petnestak autobusa i tridesetak automobila, i da carinici treba da otvaraju i proveravaju svaki gepek i kofer. Prelazak granice bi trajao čitavu večnost. Svakako da ni Grčkim pograničnim službama ne bi odgovaralo da kontrolišu svako vozilo. A sada zamislite situaciju da se na granici nađe desetak srpskih autobusa, nekoliko autobusa koji su pošli iz Mađarske, nekoliko iz Poljske, Slovačke, Rumunije… Da je tako rigorozna kontrola, pojedini bi proveli dobar deo svog godišnjeg odmora na granici, zar ne?

Dakle, propisi se nisu menjali. Sigurno je bilo turista koji su pokušavali da ih izvrdaju i koji su nosili i šunku, viršle, šnicle, kobasice, jaja i ostalu hranu koja je zabranjena. Nekima će to sigurno i ovog leta poći za rukom, ali nikakav poseban režim sa Grčke strane nije ustanovljen u odnosu na proteklu deceniju. To za “Novosti” tvrde i u Upravi carina.

Svakako naša preporuka je da ovu hranu ni ne nosite iz Srbije, samim tim rizikujete da se ona pokvari u putu sobzirom da nekima put traje i preko 12h. Tvrdimo da je hrana u Grčkoj vrlo pristupačna u velikim super marketima poput Lidlahttp://www.lidl-hellas.gr/el/index.htm u kojem mozete kupiti sve kvarljive namirnice skoro po istoj ceni kao i kod nas.

Takodje tu su marketi iz lanca :http://www.marinopoulos.gr/carrefour.html

Šta sme, a šta ne sme na put?

Kako piše portal Mondo, meso, mleko, jogurt i pavlaka jedini su proizvodi koje srpski turisti ni ove sezone neće moći legalno da prenesu preko Grčke granice. Ovo pravilo nije nikakva novina, jer po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, do svojih omiljenih odredišta putnici će moći da ponesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, a niko im neće zameriti ni ako se u prtljagu nađu hleb, kolači, keks, čokolada, majonez, kečap, makarone, pirinač i ostale potrebštine ukoliko njihova ukupna vrednost ne prelazi 300 evra po putniku.

 

Da rezimiramo priču: carina svakako može da oduzme namirnice koje smo naveli kao zabranjene, ali se to vrlo retko dešava i nije u praksi.

Posetite Grčku

 

 

 

Izrada web sajta Progressive Media