Uranopolis

Kada kažemo Uranopolis odmah pomislimo na Svetu goru i manastir. Uranopolis je udaljen od Soluna neklih 120km. Najbrže se stiže auto-putem do Stavrosa, pa onda južno do polednjeg mesta na trećem prstu ili kraku, kako ga još Grci nazivaju.

Uranopolis je pravo mesto ako mir i zadovoljstvo želite da spojite u jedno. Šetnja malim, lepim ušuškanim ulicama sa prelepim cvetnim terasama svakom će pričiniti zadovoljstvo.

Ovde se ne zna za pojam masovni turizam. Ljudi koji ovde dolaze su oni koji žele lep i udoban odmor. Tik uz obalu se prostire preko 10-ak hotela razne kategorizacije.

Iz Uranopolisa kreću brodići koji voze do luke Agion Oros i najvećeg pravoslavnog svetilišta. Meštani su veoma ponosni na blizinu najstarijeg manastirskog poseda.

Stanovnici mesta se uglavnom bave ribarstvom. U večernjim satima ovde možete kupiti svežu morsku ribu ili razne morske plodove. Pored luke se nalazi vizantijski toranj Prosforio. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju i potiče iz XIV veka.

To je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restauiran i sada je muzej hrišćanskih antikviteta.

U  samom mestu postoji nekoliko lepih plaža i uvala. Plaže su uglavnom peščane. Na glavnoj gradskoj plaži je prijatan dugi potez peska koji se pruža od luke. Iza je mali nasip, a iza kamenja je još jedan mali, ali peskovit, zaliv i bistro more.

Mesto ima sve što je potrebno za boravak na destinaciji:

  • Marketi

  • Prodavnice suvenira

  • Taverne

  • Restorani

  • Banka

  • Apoteka

Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa, kao i izleti do nenaseljenih ostrvaca – Drenia. Ovaj deo Grčke ne garantuje lud noćni provod – on je idealno mesto za miran i porodični odmor.

Moramo spomenuti da se u blizini mesta Uranopolis nalazi se malo mesto Tripiti odakle polazi trajekt do čuvenog ostrva Amuljani. Ovo ostrvo se se nalazi na svim turističkim razglednicama Atosa. To svakako i zaslužuje jer obiluje predivnim plažama sa tirkiznim i bistrim morem. Plaže imaju dugačak plićak, sitan pesak i savršene su za porodice sa malom decom.

Uranopolisu su blizu i mesta Nea Roda i Jerisos, kako za kupanje tako i za večernje šetnje. Nea Roda je udaljena svega 10km, a Jerisos 15km.

Iz Uranopolisa možete posetiti plažu Ksiropotami, koja je udaljena 11km, čuvenu plažu ispred kafića Legend kod Nea Rode (11km), jednu od najlepših plaža na Atosu, Komitsa (16km), plažu Kakudia (20km). Na 40-45km od Uranopolisa nalaze se čuvene plaže oko mesta Olimpijada (Babilon, Zugla, Cuba – Proti Ammouda). Ukoliko volite aktivniji odmor nikako ih nemojte propustiti.

Osim lepih plaža i ostrva Amuljani i Drenia, tokom letovanja na Atosu možete posetiti i srpski manastir Kakovo (metoh manastira Hilandar), kao i Aristotelov park i rodno mesto Stagiru.

Ponuda smeštaja Uranopolis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media