Kako se pravi giros?

Kako se pravi giros?

Dobrodošli u mediteranski svet! Grčka je zemlja najfinijih ukusa i začina na čitavom svetu.

Kada se pomene odlazak u Grčku, neizbežno je i razmišljanje o ukusnoj Grčkoj hrani. “E da mi je da stignem, pa odmah na giros” ste sigurno i sami pomislili više puta. Giros definitivno predstavlja najpoznatije Grčko jelo.

GYROS – tradicionalno grčko jelo od mesa (piletine ili svinjetine, ređe jagnjetine) pečeno na vertikalnom ražnju. Seče se sitno i dodaju mu se prilozi kao što su paradajz, kolutovi crvenog luka pomfrit, tcaciki salata… Može se servirati i kao velika porcija na tanjiru.

Za pripremu pravog girosa potrebna je odgovarajuća oprema i mnogo mesa. Možete se oprobati i u pripremi ovog jela, ali Vam ipak preporučujemo da ukus autentičnog girosa osetite u Grčkoj.

Potrebni sastojci: pileće meso (600gr), ulje (150gr), vegeta, origano, bosiljak, ruzmarin, aleva paprika (1 kašičica), so, nana (1/2 kaičice), 1 svež krastavac, beli luk (3 čena), pavlaka (400 gr), brašno (600 gr), 1 kvasac, 2 paradajza, crveni luk (ili mladi) 1 glavica ili 2 struka mladog luka, krompir za pomfrit (1 kg).

Način pripreme:

  • Iseckati belo meso na što sitnije komadiće. Pomešati ulje i začine, dodati piletinu, sve dobro izmešati i ostaviti da malo odstoji. Može i ranije da se pripremi, najbolje da odstoji 1 sat. Ocediti višak ulja i ispržiti meso.
  • Tortilje: u 400 ml vode staviti kvasac i kašičicu šećera da nadodje, zamesiti sa 600 gr brašna i kašičicom soli i ostaviti da naraste 30 minuta. Premesiti testo na 6 jufki i ostaviti da “odmore” 15 minuta. Svaku jufku istanjiti oklagijom što je moguće tanje i peći jednu po jednu na malo nauljenoj tepsiji (ringla uključena na maximum). Ne treba dugo da se peku da ne bi bile tvrde.
  • Caciki salata: oljuštiti krastavac i izrendati na najsitnije, malo posoliti i dobro ocediti od soka. Dodati sitno seckan beli luk i pavlaku, sve dobro promesati.
  • Ispržiti pomfrit
  • Tortilju premazati caciki salatom, na sredinu staviti meso, preko mesa kolutove paradajza, kolutove luka i pomfrit.
  • Donji deo tortilje saviti do pola, pa strane preklopiti jednu preko druge. Tako uvijenu umotati do pola salvetom ili folijom da se učvrsti.

Prosto mami izgledom, mirisom i najbitnije ukusom!

 

Posetite Grčku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media