Zašto je grčka salata jedinstvena?
Zašto je grčka salata jedinstvena?
Mislimo da grčkoj salati nije potrebno nikakvo posebno predstavljanje! Ako ste ikada bili u ovoj sunčanoj zemlji, sigurni sam da je nezaobilazno mesto na stolu imala ova tradicionalna i tako popularna salata.
Za mnoge, grčka salata je prava samo ako se jede ispod grčkog sunca, na obali nekog od mora koja okružuju Grčku. Možda su u pravu. Ali ko se jednom u nju zaljubi, neće želeti da skrštenih ruku čeka na sledeći odlazak u Grčku. Uz dobar i proveren recept, možda će baš grčka salata biti Vaš najbolji lek za iscrpljujuće letnje temperature.
Sastojci:
- 2 veće paprike (crvena i zelena)
- 1 krastavac
- 1 veći crveni luk*
- 4 veća ili 6 manjih paradajza
- crne masline (količina po izboru)
- oko 100g fete*
- suvi origano za posipanje
- maslinovo ulje
- so
Par sitnih,ali bitnih trikova za grčku salatu:
- Po pravilu, masline koje se upotrebljavaju u grčkoj salati su crne, pre svega stoga što nemaju intenzivan ukus kao zelene
- Kada je u pitanju sir, najbolje je koristiti grčki Feta sir. On se razlikuje od domaće Fete po jačini ukusa jer se pravi od ovčijeg mleka dok je domaća Feta od kravljeg mleka
- Treba napomenuti da se za pripremu grčke salate koristi crni luk sa crvenom ili ljubičastom korom jer je slađi i ima manje izražen ukus
Postupak:
- Isecite luk na tanke kolutove
- Po mogućnosti koristite raznobojne paprike i iseckajte ih na krupnije prutiće. Isecite krastavac na kocke, a paradajz na krupnije komade ili kocke
- U većoj činiji, izmešajte naseckano povrće, posolite i prelijte maslinovim uljem. Izmešajte i dodajte masline
- Prespite sve u činiju u kojoj ćete poslužiti salatu. Na vrh stavite jedan veliki komad sira ili ga prethodno iseckajte na krupne kocke i stavite. Pospite origanom i prelijte maslinovim uljem
- Možete služiti kao prilog ili salatu, ali i kao laganu letnju večeru uz prepečen hleb!
- Prijatno!