Potrebna dokumenta za putovanje u Grčku

Jedna od najčešćih pitanja naših turista pred odlazak u Grčku jeste upravo šta je sve potrebno od dokumentacije. U daljem tekstu ćemo se potruditi da Vam pružimo odgovor na to pitanje.

Potrebna dokumenta za vozače:

saobraćajnu dozvolu 
vozačku dozvolu Republike Srbije na novom obrascu (ukoliko je nemate, obavezna je međunarodna vozačka dozvola – praksa je pokazala da se ona našim putnicima ne traži)
zeleni karton (ukoliko idete kroz Makedoniju),
ukoliko vi niste vlasnik vozila sa kojim putujete ili je vozilo pod lizingom, morate imati medjunarodno ovlašćenje (dozvolu za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu, koju vadite u Auto moto savezu uz obavezno prisustvo vlasnika vozila i cena ovlašćenja je 1.500 dinara, a važnost ovlašćenja je godinu dana)

Uslov za ulazak državljana Republike Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice. Grčka je članica Šengenskog sporazuma, što znači da nosiocima biometrijskih pasoša Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: pasoš, potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju.

Kontakti pograničnih i carinskih organa na graničnim prelazima:

  • Evzoni, policija +302343051214, carina +30 2343051200
  • Doirani, policija +30 2341097572, carina +30 2341097100

Za upravljanje i putovanje vozilom u Grčku nije potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, niti zelenog kartona.

Preporučujemo da pre polaska na put:
• fotokopirate prvu stranicu pasoša i lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu (ovo može biti važno ukoliko se desi da izgubite pasoš ili budete pokradeni)
da obavezno uzmete putno zdravstveno osiguranje za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu (preporučujemo Vam Wiener Städtische osiguranje )
• da imate uz sebe telefonske brojeve i email adresu konzularnog predstavništva Republike Srbije, najbližeg destinaciji na kojoj boravite

Posetite Grčku

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izrada web sajta Progressive Media